Svet

Visoki poveljnik džihadistične skupine po napadu umrl

R.T.
15. 3. 2016, 12.10
Posodobljeno: 21. 5. 2018, 08.26
Deli članek:

V Obamovi administraciji so potrdili, da je umrl visok poveljnik džihadistične skupine Islamska država Abu Omar al Šišani, ki je bil v nedavnem napadu koalicijskih sil pod vodstvom ZDA v Siriji hudo ranjen.

Abu Omar al Šišani

Američani so sprva domnevali, da je bil Abu Omar al Šišani v napadu ubit, a se je izkazalo, da je bil ranjen. Umrl je pozneje. Vendar pa dva ameriška uradnika, ki sta z mediji delila novico, nista razkrila, kako so izvedeli, da je umrl.

Brez Šišanija bo Islamska država težje pridobivala borce iz Čečenije in območja Kavkaza.

V napadih dronov in letal, ki so v mestu al Šadadi udarili 4. marca, je bilo ubitih še 12 borcev Islamske države. Šišani, tarča napada, je v času napada ravno sestankoval z drugimi poveljniki.

Velika izguba za Islamsko državo

Veljal je za enega najbolj sposobnih poveljnikov Islamske države. Ameriški State Department je na njegovo glavo razpisal nagrado v vrednosti petih milijonov dolarjev.

Znan tudi kot Omar Čečen je nekoč služil v elitni gruzijski vojaški enoti. Islamski državi se je pridružil leta 2013, njen vodja Abu Bakr al Bagdadi pa ga je leta 2014 imenoval z severnega poveljnika Islamske države. Bil je pristojen za vojaške operacije na severu Sirije.