Slovenija

Lovšin dvigoval Intereuropine milijone

R.T.
15. 3. 2016, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Andreju Lovšinu tožilstvo v zadevi Čehov očita, da je z zlorabo položaja Konstantinu Belousovu pridobil vsaj 16 milijonov evrov premoženjske koristi – Belousov je zemljišče prodal Intereuropi –, vsaj 10 milijonov evrov pa družbi Riko. Za toliko naj bi namreč bila preplačana gradbena dela.

sta
Lovšin naj bi z računov omenjenih podjetij dobil skupno okrog osem milijonov evrov.

Tožilstvo Lovšinu očita, da je s svojim početjem, ko je z Belousovim sklenil kupoprodajno pogodbo in je Intereuropa na liechtensteinski račun ruskega poslovneža nakazala 25 milijonov evrov, še preden je o tem odločal nadzorni svet, Belousovu pridobil najmanj 16 milijonov evrov premoženjske koristi. Gradbena dela, ki jih je izvedel Riko, pa naj bi bila bistveno preplačana, s čimer naj bi Lovšin podjetju Janeza Škrabca pridobil najmanj 10 milijonov evrov premoženjske koristi.

Tako naj bi Andrej Lovšin, nekdanji predsednik uprave Intereurope, v omenjeni projekt brez vednosti nadzornega sveta vložil več kot 140 milijonov evrov. Novo vodstvo ga je prodalo za 45 milijonov evrov. Soglasje nadzornikov je dobil naknadno.

Tožilstvo Lovšinu očita, da je s svojim početjem, ko je z Belousovim sklenil kupoprodajno pogodbo in je Intereuropa na liechtensteinski račun ruskega poslovneža nakazala 25 milijonov evrov, še preden je o tem odločal nadzorni svet, Belousovu pridobil najmanj 16 milijonov evrov premoženjske koristi. Gradbena dela, ki jih je izvedel Riko, pa naj bi bila bistveno preplačana, s čimer naj bi Lovšin podjetju Janeza Škrabca pridobil najmanj 10 milijonov evrov premoženjske koristi, je ob začetku glavne obravnave včeraj na koprskem sodišču povzela tožilka Anja Štrovs. Lovšin se je branil, da je bila Intereuropi škoda narejena kvečjemu zato, ker nova uprava projekta ni dokončala, glede preplačanega zemljišča pa se je njegova obramba sklicevala na različne cenitve, ki dokazujejo, da cena približno 40 hektarjev velikega zemljišča ni bila previsoka.

Lovšin, ki je včeraj kot edini vir dohodka navedel 500 evrov mesečnega nadomestila za brezposelnost, pa naj bi po poročanju Dnevnika s solastnikoma Rika Janezom Škrabcem in Jozom Draganom dvigoval milijone evrov Intereurope. Denar naj bi dvigovali z računa, na katerega je bila nakazana kupnina za zemljišče v zadevi Čehov.

Kupnina za zemljišče v Čehovu v višini 21,5 milijona evrov naj bi aprila lani prišča na račun podjetja IST International Sastrade AF. Lovšin, Škrabec in Dragan pa naj bi v naslednjih dveh mesecih z računa dvignili ves denar: Škrabec 2,6 milijona evrov, Lovšin milijon, Dragan 125.000 evrov. Preostali denar naj bi dobile družbe v lasti Škrabca in Dragana. Nekdanji šef uprave Intereurope je včeraj na koprskem sodišču sicer še enkrat zatrdil, da ni nikoli dvignil denarja z računa v Liechtensteinu.