Svet

Angela Merkel kljub pritiskom neomajna

J.P.
15. 3. 2016, 11.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemška voditeljica Angela Merkel ostaja neomajna. Potrdila je namreč, da svoje politike »odprtih vrat« ne namerava spreminjati, čeprav je njena stranka CDU utrpela hud poraz.

Reuters
Dejala je, da volitve predstavljajo naporen dan za CDU, a da je odločena, da se bo še naprej trudila za rešitev begunske krize.

V Baden-Württembergu so največ glasov, dobrih 30 odstotkov, prejeli Zeleni, s 27 odstotki jim sledi CDU. Socialdemokrati (SPD) so z dobrimi 12 odstotki pristali šele na tretjem mestu - za AfD, ki je prejela kar 15 odstotkov glasov. V Saški-Anhalt na vzhodu Nemčije je CDU s slabimi 30 odstotki sicer zabeležila zmago, a precej grenko. AfD se je tam uvrstila na kar drugo mesto in prejela več kot 24 odstotkov glasov, kar je najboljši rezultat za kakšno skrajno desno stranko v Nemčiji doslej. Zmagovalci volitev v Porenju-Pfalškem so z dobrimi 36 odstotki socialdemokrati (SPD), s slabimi 32 odstotki jim sledi CDU, AfD pa je pristala na tretjem mestu z dobrimi 12 odstotki podpore.

Pritisk narašča. Kanclerkina stranka CDU je namreč izgubila volitve v dveh od treh glasujočih dežel. Tako se je za Angelo Merkel uresničil »najslabši scenarij«. CDU je porazila populistična Alternativa za Nemčijo (AfD), nenaklonjena priseljencem in islamu. Priljubljenost jim je narastla, ko se je Merklova odločila sprejeti več kot milijon migrantov.

Kanclerka ostaja pri svojem

Vendar pa si Merklova, kot kaže, ni premislila. Po včerajšnjem sestanku članov stranke CDU v Berlinu, je Steffen Seibert, njen predstavnik za stike z javnostjo, dejal, da Merklova svojih pogledov na migracije ne bo spremenila. »Cilj mora biti skupna, trajnostna evropska rešitev, ki vodi do zmanjšanja števila beguncev v vseh državah članicah,« je dejal in dodal, da bo Merklova nadaljevala s krepitvijo varnosti na mejah Evropske unije in s sodelovanjem s Turčijo, da bi se zmanjšal pritok beguncev. Tistim, ki jih bodo sprejeli, pa bodo poskusili olajšati integracijo v nemško družbo.

Balkanska pot

Člane stranke je nagovorila tudi Merklova. Dejala je, da volitve predstavljajo naporen dan za CDU, a da je odločena, da se bo še naprej trudila za rešitev begunske krize, za kar pa potrebuje čas. Spregovorila je tudi o tako imenovani balkanski poti. Zaprtje le-te je trenutno za Nemčijo ugodna okoliščina, saj v državo prihaja manj ljudi.