Svet

Zlaže se vsakih pet minut

STA/M.J.
15. 3. 2016, 09.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Demokratski predsedniški kandidat Bernard Sanders je republikanskega kandidata Donalda Trumpa označil za patološkega lažnivca, ko ga je ta obtožil, da mu na zborovanja pošilja protestnike. Medij Politico je naredil analizo Trumpovih govorov v zadnjem tednu dni in ugotovil, da se je kandidat zlagal povprečno na vsakih pet minut.

Profimedia
Donald Trump naj bi se v povprečju zlagal na pet minut.

Še vedno odmeva Trumpova mešanica zmagovitega govora, novinarske konference in reklame za svoje izdelke pretekli torek na Floridi. Trump je odgovarjal na kritike protikandidatov, da so številne njegove znamke izdelkov propadle, zato je na oder postavil zrezke, vodo, vino in revije kot dokaz, da ni nič propadlo.

Se bo uspešnica nadaljevala?

Super torek, ki se je odvil 1. marca v 11 zvezdnih državah po ZDA, je obema kandidatoma, tako Hillary Clinton, kot tudi Donaldu Trumpu, prinesel ogromno prednost.

In kot vsaka uspešnica ima Super torek tudi nadaljevanje. Super torek II, kot ga imenujejo, se bo odvil ta teden, v igri pa je manj držav kot pretekli teden. In sicer Florida, Ohio, Illinois, Misuri in Severna Karolina. Toda kljub temu, lahko te države predstavljajo zaključek tega, kar se je začelo v prvega torka v marcu.

Do srede zjutraj sta si Clintonova in Trump pridobila skorajda nepremostljivo prednost, toda volilna kampanja 2016 lahko postreže še z veliko nadaljevanji.

In kako kaže obema predsedniškima kandidatoma?

In če poskušamo doreči, kdo zmaguje in kdo izgublja v bitki za predsedniške nominacije med dvema vodilnima političnima strankama v ZDA, se vse skupaj koncentrira na dejstvo, kdo ima največ delegatov na zborovanjih strank. Na teh konvencijah, ki se bodo odvijale julija, bo znano, kateri so republikanski in demokratski kandidati.

In čeprav se pravila rahlo razlikujejo, bodo na obeh strankarskih zborovanjih glasovali kdo bo imenovan za predstavnika stranke. Za demokrate to predstavljal 2.386 od 4.765 delegatov, za republikance pa je magična številka 1.237 od skupaj 2.472 delegatov.