Svet

Nove grožnje z jedrskim napadom

J.P.
15. 3. 2016, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Severna Koreja obljublja, da bo nadaljevala z jedrskimi poskusi, četudi temu močno nasprotujejo Združeni narodi. V Pjongjangu se na sankcije, ki so jih doletele po izstrelitvi v začetku tega leta, očitno požvižgajo.

Za vzdrževanje neodvisnosti Severne Koreje.

Napetosti na Korejskem polotoku so na vrhuncu, potem ko je Pjongjang 6. januarja izvedel jedrski poskus, mesec dni pozneje pa izstrelil satelit. 

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je novico oznanil med nedavno simulacijo nove balistične tehnologije – rakete z več neodvisnimi različno namerjenimi bojnimi konicami –, ob tem pa je tudi izkoristil priložnost in se pohvalil z dosežki svoje države na tem področju, češ da so ena redkih držav s takšno tehnologijo. Tako bodo le še okrepili neodvisnost Severne Koreje in njene obrambne zmožnosti, je dejal.

Obrambno ministrstvo Južne Koreje trditve severnokorejskega voditelja, da si Severna Koreja lasti takšno tehnologijo, zavrača. 

Napetosti na Korejskem polotoku so na vrhuncu, potem ko je Pjongjang 6. januarja izvedel jedrski poskus, mesec dni pozneje pa izstrelil satelit. Združeni narodi so jih kaznovali s sankcijami, Severna Koreja pa temu navkljub ni pomišljala, ko sta Južna Koreja in ZDA na območju začela z vojaškimi vajami. Seulu in Washingtonu so požugali s preventivni napadi – kot je prejšnji teden dejal Kim Jong Un, lahko jedrski napad sprožijo od kjerkoli: s kopnega, iz zraka, z morja in iz njegovih globin.