Slovenija

Zaradi ustanovitve lokalnega odbora ZL razpadel njihov svetniški klub

STA
15. 3. 2016, 09.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Iz ljubljanskega svetniškega kluba Združena levica sta pozno v ponedeljek izstopila svetnika Denis Striković in Emilija Mitrović. Kot sta zapisala, bosta po novem delovala v klubu samostojnih svetnikov, saj se nista strinjala s populistično a priori opozicijsko držo in nekonstruktivnim delovanjem. Tretja svetnica ZL je Nataša Sukič.

Arhiv Svet24
Karkoli Striković počne, tega po njenih besedah ne dela v imenu ZL, pač pa v svojem lastnem imenu.

Razpad kluba je po besedah Strikovića in Mitrovićeve posledica nepripravljenosti nekaterih članic predvolilne koalicije za normalno delovanje kluba in sodelovanje s klubom ter njihovo nasprotovanje ustanovitvi lokalnega odbora Združena levica Ljubljana, odločevalskega organa koalicije ZL na ravni Mestne občine Ljubljana (Mol), ki bi ustvarjal politike ZL v Ljubljani.

"Edini možni način delovanja vidiva v konstruktivni drži in iskanju trajnostnih rešitev za skupno dobro meščanov, narave in mesta kot takega," sta v sporočilu zapisala Striković in Mitrovićeva.

Težave pri delovanju svetniškega kluba segajo v lansko jesen, ko se je svetnik Striković, ki po izstopu iz Trsa ni član nobene od strank koalicije.

Združeno levico sicer sestavljajo DSD, IDS, Trs in 4. skupina. Kot sta zatrdila svetnika, sta še vedno "odprta za sodelovanje s progresivnimi silami znotraj in zunaj koalicije. Še vedno podpirava združitev vseh štirih skupin predvolilne koalicije v skupno politično stranko Združena levica, pri čemer je najbolj integrativni del ZL ravno 4. skupina ZL, ki predstavlja civilnodružbena gibanja in posameznike ter ima velik potencial za povezovanje civilne družbe".

Težave pri delovanju svetniškega kluba segajo v lansko jesen, ko se je svetnik Striković, ki po izstopu iz Trsa ni član nobene od strank koalicije. Iz ZL so takrat sporočili, da se je Striković samovoljno razglasil za vodjo svetniškega kluba, čemur je župan Zoran Janković pritrdil mimo pravil Mola in internih zadev strankarske koalicije.

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec je na novembrski novinarski konferenci v DZ pojasnil, da je bilo vodstvo svetniškega kluba ZL v ljubljanskem mestnem svetu imenovano na podlagi koalicijske pogodbe ZL. Koalicija ZL Ljubljana je v začetku za vodjo svetniškega kluba s konsenzom imenovala župansko kandidatko na lokalnih volitvah in nosilko liste Sukičevo.

Predsednica stranke Trs in poslanka Violeta Tomič pa je takrat spomnila, da je Striković izstopil iz Trsa maja, zato ga je pozvala, naj se izjasni glede svojega statusa ljubljanskega svetnika. A tega ni storil, iz česar gre sklepati, da ni član Trsa oz. katere koli koalicijske partnerice ZL, je poudarila Tomičeva. Karkoli Striković počne, tega po njenih besedah ne dela v imenu ZL, pač pa v svojem lastnem imenu.

V ZL se na sporočilo Strikovića in Mitrovićeve še niso odzvali.