Svet

Rusija začela umik vojaške opreme iz Sirije

STA
15. 3. 2016, 08.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Rusija je začela umik vojaške opreme iz Sirije, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Umik večjega dela ruskih sil iz te v vojni razdejane države je v ponedeljek napovedal ruski predsednik Vladimir Putin.

Arhiv svet24
Putin je doslej večkrat zahteval uradne podrobnosti o preiskavi Lesinove smrti.

Kot so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva, so tehniki v letalski bazi začeli pripravljati letala za polet v letalske baze v Rusiji, vojaško osebje pa nalaga opremo in material na letala.

Rusija je umik začela na peto obletnico začetka nemirov v Siriji, ki so prerasli v krvavo državljansko vojno, v kateri je do zdaj življenje izgubilo več kot 270.000 ljudi.

Putin je v ponedeljek izrazil upanje, da bo umik ruskih sil spodbuda za politično rešitev sirskega konflikta, medtem ko se je v Ženevi začel nov krog pogajanj med predstavniki režima v Damasku in opozicijo. Ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu je naložil, naj okrepi rusko sodelovanje v organizaciji mirovnega procesa. Podrobnosti o umiku ni predstavil, ga je pa uskladil s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom.

Rusija z letalskimi napadi sirski režim podpira od septembra lani in ni jasno, ali pomeni začetek umika tudi končanje teh napadov. Putin tudi ni navedel časovnice umika. Iz Kremlja so sporočili, da bo nekaj ruskega vojaškega osebja ostalo v ruskem pomorskem oporišču v Tartusu in ruskem zračnem oporišču Hmeimim, ki bosta še naprej operativna.