Svet

Zaradi Trumpa vse več nasilja, pretepov in poniževanj

T.C.
13. 3. 2016, 11.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zborovanja vodilnega republikanskega kandidata za predsedniško nominacijo Donalda Trumpa vse pogosteje spremlja nasilje. Demokratska kandidatka Hillary Clinton ga je obtožila, da vzpodbuja nasilje. Proti njemu se obračajo tudi republikanski kandidati, nekateri celo svarijo, da ga ne bi podprli proti demokratu, če dobi nominacijo.

Reuters
Trump

Trumpova zborovanja so doslej protestniki redno prekinjali, v petek pa je prišlo do večjega incidenta, ko je več sto protestnikov vdrlo v dvorano v Chicagu in Trump je moral odpovedati zborovanje zaradi varnosti.

arhiv svet24
"V čast si štejem, da sem Trumpov potencial kot majcen, a živahen sledni pes zavohala že tako rekoč na samem začetku."

V Ohiu je protestnik skušal prodreti do Trumpa na odru, a so mu to preprečili agenti tajne službe, ki so za nekaj trenutkov obkrožili tudi Trumpa in prekinili njegov govor. Trump je nato protestnika obtožil, da je pripadnik Islamske države.

V petek je do incidenta med Trumpovimi podporniki in protestniki pri šlo tudi v St. Louisu, v Chicagu pa so policisti zbili na tla in aretirali temnopoltega fotografa televizije CBS ter ga obtožili upiranja aretaciji.

V soboto se je nasilje nadaljevalo v Kansas Cityju, kjer so policisti protestnike na prostem brez vidnega razloga na posnetkih poškropili s solzivcem, v dvorani pa so Trumpov govor, poln spornih izjav, prekinili številni izbruhi protestnikov. Te so varnostniki potem pospremili iz dvorane, Trump pa jim je zagrozil s kazenskim pregonom.

"Mamici in očku bodo morali potem razložiti, zakaj imajo policijsko kartoteko in ne morejo dobiti službe. Vse bom preganjal, pa ne bo več problema," je dejal Trump. Kot je dodal, noče nikomur uničiti življenja, ampak bo moral.

Nekateri protestniki v Chicagu so nosili transparente v podporo demokratskemu predsedniškemu kandidatu Bernardu Sandersu in Trump ga je v St. Louisu pozval, naj nadzoruje svoje ljudi. "Naš komunistični prijatelj Bernie je zanič senator in mora svoje ljudi držati pod nadzorom."

Senator iz Vermonta je pred tem na novinarski konferenci opozoril, da Trumpove besede vzpodbujajo nasilje, ki da ga mora sam ustaviti. "Moji podporniki le odgovarjajo kandidatu, ki vzpodbuja nasilje ter grdo žali Mehičane in temnopolte Američane," je dejal Sanders.

"Če se igraš z vžigalicami, boš zanetil požar, ki ga ne boš mogel krotiti," pa je opozorila Clintonova. Trumpovo retoriko je označila za nevarno, ker vzpodbuja nasilje in agresijo.

Podobno menijo tudi vsi trije Trumpovi republikanski protikandidati. Poročila o nasilju na njegovih zborovanjih so začela najedati tudi njihova zagotovila, da bodo podprli vsakega kandidata stranke pred novembrskimi splošnimi volitvami proti demokratu, četudi bo to Trump.

Reuters
Trump v vsej svoji veličini.

Guverner Ohia John Kasich je dejal, da mu je dovolj strupene Trumpove kampanje. Zaradi poročil o nasilju na Trumpovih zborovanjih je pretresen in ni več prepričan, da ga bo lahko podprl proti demokratu, če mu bo uspelo osvojiti predsedniško nominacijo republikanske stranke.

Tudi zvezni senator iz Floride Marco Rubio je dejal, da Trump deli stranko in državo, zaradi česar ga morda ne bo podprl, če zmaga. Trump je medtem floridske republikance obtožil, da prirejajo rezultate predčasnih strankarskih volitev pred 15. marcem v prid Rubiu, kar vodstvo stranke odločno zanika. Ankete pred torkovimi volitvami napovedujejo gladko zmago Trumpa.

V pogovoru za Boston Globe pa je nekdanji republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney menil, da Trump predstavlja grožnjo tako za svojo stranko kot tudi celotne ZDA. Priznal je, da se je zmotil, ker je pričakoval, da bo nominacijo osvojil Jeb Bush, Trump pa se bo hitro izpel. Romney meni, da Trump ne bo nikoli objavil svojih davčnih napovedi, ker se v njih skriva nekaj zelo bistvenega za njegovo kandidaturo.

Profimedia
Donald Trump