Svet

Četrt milijona otrokom grozi lakota

STA
9. 3. 2016, 11.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Otroke, ki živijo na obleganih območjih v Siriji, ogrožata lakota in pomanjkanje medicinske oskrbe, grozijo jim tudi dolgotrajne psihične posledice, je v poročilu opozorila mednarodna nevladna organizacije Save the Children. Ocenili so, da je več kot 250.000 otrok na obleganih območjih izpostavljenih nasilju in lakoti.

Profimedia
Ljudje na obleganih območjih v Siriji nimajo dostopa do najnujnejših dobrin.

Poročilo, ki so ga izdali ob skorajšnji peti obletnici državljanske vojne v Siriji, so napisali na podlagi pogovorov s Sirci, ki živijo na obleganih območjih.

Neimenovani humanitarni delavec je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ob objavi poročila ocenil, da ljudje na obleganih območjih v Siriji nimajo dostopa do najnujnejših dobrin, kot je kruh. Drugi je povedal, da so številni zaradi pomanjkanja hrane razvili "umetnost preživetja", kot je kuhanje juhe iz trave. Pozimi je bilo videti otroke, ki so jih zadele granate, ko so poskušali iz stavb odnesti uničeno pohištvo, ki bi ga lahko uporabili kot gorivo za kuhanje ali gretje.

Direktorica organizacije Save the Children za Sirijo Sonia Khush je ob tem opozorila, da bodo sirski otroci utrpeli dolgotrajne posledice, saj se bo vojna v Siriji kmalu prevesila v šesto leto. "Otroci dejansko odraščajo v kulturi vojne in težko je oceniti, kakšne dolgotrajne posledice bo to imelo nanje. Kakšni otroci bodo prišli iz teh območij?" se je vprašala.