Svet

Najbogatejšo državo tare lakota

Albina Podbevšek
4. 3. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predstava o Združenih državah Amerike, najbogatejši, sanjski deželi, kjer naj bi se cedila med in mleko, vse bolj izgublja svoj blišč. A ne le zaradi vojn, ki jih Američani v imenu vzpostavljanja demokracije in svobode vodijo v Iraku, Siriji, Afganistanu in drugje po svetu.

profimedia
Življenjske razmere v ZDA so vedno slabše, prepad med bogatimi in revnimi pa se drastično poglablja.

Razmere v samih ZDA so vse slabše, prepad med bogatimi in revnimi je vse globlji. Tako velikanski, da kar 48 milijonov prebivalcev trpi zaradi pomanjkanja zdrave hrane, predvsem sadja in zelenjave! Nemogoče? O tem na široko poroča celo revija National Geographic pod naslovom Nov obraz lakote v ZDA. Vse navedbe je gladko potrdil tudi Pete Edwards, guverner Rotary klubov v osrednji Floridi, ki je nedavno obiskal slovenske rotarijance.

Pomoč tujini in domovini

Na večerji v Ljubljani s članicami ženskega Rotary kluba Nike je Američan v pogovoru najprej naštel, kaj vse počnejo njihovi klubi po svetu, saj imajo za seboj dolgoletno tradicijo. Celo Sloveniji so že nekajkrat priskočili na pomoč, prvič pred davnimi tremi desetletji, ko so se oglasili v kamniškem domu za invalidno mladino z dolarji za nakup invalidskih pripomočkov. A težave, ki jih je na ameriških tleh vse več, rotarijanci blažijo tudi doma.

"Na Haitiju prispevamo za izobraževanje, predvsem mladih, za praktične poklice. V Mehiki pomagamo številnim otrokom, ki se rojevajo z zajčjo ustnico. V Dominikanski republiki smo sirotišnici zgradili tri ribnike, za katere skrbijo zdaj sami in si tako zagotavljajo del prehrane. V Indiji smo dali svoj prispevek za gradnjo bolnišnice. Na Jamajko občasno pošiljamo naše zobozdravnike, ki zdravijo predvsem zobe otrok," je Edwards naštel nekaj posebnih primerov njihovega dobrodelništva. In kakšnih nalog se floridski rotarijanci lotevajo doma?

Zelena torba za lačne

Pomoči rotarijancev ne potrebujejo le revne države v svetu, ampak je ta vse bolj dobrodošla tudi v najbogatejši državi na svetu. "Žal je tako. Načeloma nihče v ZDA ne bi smel trpeti lakote in za to smo se vsi Rotary klubi zelo zavzeli. Med drugim smo na Floridi organizirali razdeljevanje hrane v posebni, zeleni torbi s hrano za družine, ki trpijo pomanjkanje bodisi zaradi brezposelnosti ali nizke plače bodisi zaradi invalidnosti ali bolezni. Torbe odnesejo otroci domov iz šole, in sicer ob petkih. Prispevamo tudi za posebne shrambe za hrano, kjer dobivajo pomoč drugi prebivalci, ki nimajo šolskih otrok," pripoveduje.

Za konec je ameriški rotarijec dodal, da imajo tudi pri njih varne hiše za zlorabljene ženske z otroki. Njihovi klubi so enemu od teh zavetišč, v mestu Kissimmee, kjer je doma, zgradili kuhinjo. Stavijo tudi na zdravljenje otrok z živalmi, kot so konji, in z rotarijskimi dolarji so tega deležni tudi otroci iz revnejših družin.

svet24
Četudi ima dodane nekaj zelenjave, je hamburger iz lokala s hitro prehrano nasičen s sladkorjem, soljo in maščobami.

Kako je mogoče?

Pod naslovom Nov obraz lakote so se v National Geographicu (NG) vprašali, kako je mogoče, da v najbogatejši deželi na svetu 48 milijonov Američanov trpi zaradi pomanjkanja zdrave prehrane. Pri tem sta mišljena sveža zelenjava in sadje, kar je drago: eno samo jabolko stane približno en dolar. Vrtičkov, kakršne poznamo mi, v ZDA skoraj ne boste videli, kajti pri njih se izplača proizvajati samo na veliko. Ko sem pred nekaj leti v ZDA obiskala daljne sorodnike, je bil stari stric, prvi potomec priseljenega slovenskega para, edini v manjšem mestu Mount Vernon blizu Seattla, ki je imel zelenjavni vrt in sadovnjak. Krajani so si to znamenitost radi ogledovali in se spraševali, le zakaj to počne in zapravlja čas, saj ja vse dobi v trgovinah. A milijoni ameriških delavcev z nizkimi plačami ne vedo, kaj bo doma za večerjo. Največji absurd pa je, da so ti revni ljudje kljub pomanjkanju velikokrat predebeli.

Posledica je debelost

V NG so zapisali, da je to drugi obraz lakote, in so slikovno predstavili zdrav obrok hrane in obrok za reveže. Slednji, ki je podarjen ali kupljen v lokalu s hitro prehrano, je nasičen s sladkorjem, soljo in maščobami. Zelenjave in sadja ta obrok ne vsebuje, ker so ta živila draga. Tu je še ena ameriška značilnost: Američani neradi kuhajo doma, češ da je to potratno, saj kuhanje vzame veliko časa, za nameček pa porabi veliko električne ali plinske energije in vode! Posledica prehranskih navad je debelost, ki jo pospešujejo cenene pijače z mnogo sladkorja in raznih umetnih dodatkov. ZDA sicer delijo bone za prehrano, da si ljudje s temi kupujejo živila, a poznavalci dvomijo, da se v njihovih nakupovalnih vozičkih kdaj znajde tudi prestižna zelenjava in sveže sadje, piše v NG, kajti v revnejših mestnih predelih trgovin z zelenjavo in sadjem v glavnem ni. Imenujejo jih prehranske puščave. Zato država ustanavlja posebne kuhinje za revne. A glavne pri tem so razne civilne organizacije, kot so Rotary klubi, ki imajo shrambe s hrano za razdeljevanje ljudem. Torej, tudi to je Amerika, polna blišča na eni in bede na drugi strani.