Svet

Cipras: "Kako lahko ustavimo ljudi, če želijo naprej?"

STA
4. 3. 2016, 20.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Grški premier Aleksis Cipras je v pogovoru za nemški dnevnik Bild dejal, da Grčija ne more ustaviti migrantov, ki želijo na sever Evrope. Znova je ostro kritiziral države ob balkanski migrantski poti zaradi zaprtja meja.

Reuters

"Kako lahko ustavimo ljudi, če želijo naprej," je dejal predsednik vlade Grčije, kjer je po omejitvi sprejema beguncev na balkanski poti ujetih že več kot 32.000 beguncev in migrantov, ki v državo prihajajo preko Egejskega morja iz Turčije.

"Ne moremo jih zapreti, to je v nasprotju z mednarodnimi sporazumi. Lahko samo pomagamo pri njihovem reševanju na morju, jih oskrbimo in registriramo," je dejal v pogovoru, ki bo objavljen v soboto. Izpostavil je, da je zato proces preselitve edina rešitev.

Po njegovi oceni je treba razumeti begunce. "Bombardirali so jih na njihovih domovih, tvegali so svoja življenja, da so zbežali in prišli v Grčijo, vrata Evrope. Toda njihova 'Meka' leži na severu," je dejal.

"Ne moremo trajno postati taborišče za človeška bitja, ki ne želijo tukaj ostati," tudi zato, ker je v Grčiji zelo težko najti delo, je poudaril Cipras.

To je dejal dan po tem, ko je avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz v pogovoru za Sueddeutsche Zeitung ocenil, da tistim, ki pridejo v Grčijo, ne bi smeli dovoliti naprej in da bi jih morali zadržati na žariščnih točkah, kjer jih registrirajo.

Cipras je v pogovoru za Bild izpostavil, da je Grčija, ki je glavna vstopna točka EU za begunce, "izpolnila več kot stoodstotno svoje obveze, druge države pa niti deset odstotkov in nas rade kritizirajo".

Tako kot že večkrat v minulih tednih je ostro kritiziral države na balkanski migrantski poti od Avstrije do Makedonije zaradi zaprtja meja. "Kar so se nekatere države dogovorile, je v nasprotju z vsemi pravili, proti vsej Evropi in to razumemo kot neprijazno dejanje," je dejal. "Te države uničujejo Evropo," je poudaril.

"Na koncu bodo tisti, ki sedaj postavljajo žičnate ograje, na silo izganjajo begunce in svoje države spreminjajo v trdnjave, izolirani v Evropi," je ocenil ter dodal, da so Atene v zavezništvu z državami, ki so solidarne, pri čemer je mislil na Nemčijo.

Po uvedbi omejitve za sprejem do 580 beguncev na dan na mejah omenjenih držav se je v Grčiji doslej nabralo že več kot 32.0000 beguncev in migrantov. Samo v četrtek jih je iz Turčije na grške otoke prišlo več kot 2000, kažejo podatki Frontexa.

Na mejnem prehodu z Makedonijo Idomeni je danes že okoli 12.000 beguncev, Makedonija pa v državo dovoli le Sircem in Iračanom z dokumenti. V 42 urah do danes zjutraj so v državo dovolili 320 beguncem, do poldneva pa še nekaj desetim, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.