Svet

Iz protesta so si zašili usta

STA
4. 3. 2016, 18.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Proti zaprtju migrantskega taborišča v francoskem pristanišču Calais, kjer že mesece tabori več tisoč ljudi, ki se želijo prebiti na Otok, je danes več Iračanov protestiralo tako, da so si zašili usta. Obenem so se opremili z napisi "Stop policija" in "Kje so človekove pravice?" in tako pokazali svoje nasprotovanje ravnanju oblasti v Calaisu.

Profimedia

Francoske oblasti namreč od ponedeljka odstranjujejo južni del tamkajšnjega migrantskega taborišča, ki se ga je zaradi izredno slabih bivalnih pogojev prijelo ime Džungla. Dela spremljajo okrepljene policijske enote, med drugim opremljene z vodnim topom, saj so razmere napete in je tam že izbruhnili nasilni izgredi.

Prvi migranti so si usta protestno zašili že v sredo, danes pa so se jim pridružili še novi. Oblasti so se na to odzvale z oceno, da tako skrajni koraki niso upravičeni.

Po navedbah oblasti naj bi sicer zaprtje Džungle prizadelo od 800 do tisoč ljudi, a humanitarne organizacije ocenjujejo, da je to število občutno višje. V Parizu so sicer obljubili, da bodo prebivalce taborišča namestili po centrih drugje po državi, a mnogi Calaisa nočejo zapustiti, saj je to najugodnejša točka, če se želijo nezakonito prebiti prek Rokavskega preliva.