Svet

Novi šef komisije za računalniško varnost je Tom Donilon

STA
18. 2. 2016, 09.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je na čelo nove 12-članske komisije za računalniško varnost postavil svojega nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Toma Donilona, za njegovega podpredsednika pa glavnega izvršnega direktorja IBM Sama Palmisana. Komisija mora do 1. decembra ugotoviti, kako se bolje zavarovati pred računalniškimi napadi.

Arhiv Svet24
Komisija mora do 1. decembra ugotoviti, kako se bolje zavarovati pred računalniškimi napadi.

Donilon prinaša s seboj perspektivo nacionalne varnosti, Palmisano pa podjetniškega sektorja. Računalniških vdorov je vse več, z njimi pa se ukvarja tudi ameriška vlada. V ZDA za večje vdore in napade ponavadi krivijo Kitajsko ali Severno Korejo in Rusijo.

Komisija za izboljšanje nacionalne kibernetske varnosti bo izdelala priporočila tako za zasebni kot tudi javni sektor. Obama je dejal, da bodo bodoči predsedniki s tem dobili potrebna izhodišča za večjo varnost.

"Internet nam je prinesel neverjetne priložnosti in bogastvo, vendar pa se nanj in z njega nalaga vse več naših življenj. Trenutno nismo dovolj dobro organizirani, da bi se lahko uspešno soočili z vsemi grožnjami," je dejal Obama, ki je komisijo ustanovil v začetku meseca z izvršnim ukazom.