Črna kronika

Miška sina oprala krivde

Robert Marin
18. 2. 2016, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Bojan Pahulje, obtožen poskusa uboja Srdjana Jotića, je v zagovoru krivdo »zvalil« na mamo, njegovo izpoved pa je na sodišču potrdila tudi ona. Za poskus uboja 28-letniku sicer grozi od 5 do 15 let zapora.

arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Ko je sodnik Srečko Škerbec pred skoraj natanko enim mesecem obdolženca vprašal, ali prizna očitke po obtožbi, jih Pahulje ni bil pripravljen priznati, tako da se je včeraj zanj začelo sojenje.

Tožilka Maša Podlipnik 28-letniku očita, da je 22. novembra lani v romskem naselju Mestni Log pri Kočevju Jotića z daljšim kuhinjskim nožem zabodel v trebuh in ga porezal po nogah, potem ko so si kočevski in "gostujoči" grosupeljski Romi skočili v lase zaradi "osebnih zadev". Življenje je oškodovancu po navedbah tožilstva rešila operacija.

Če bi bil kriv, bi takoj sprejel dve leti zapora ...

"Tega dejanja nisem naredil," je začel svoj zagovor obdolženi, v katerem je pojasnil, da je kritičnega večera sedel doma v brunarici, ko je zunaj slišal direndaj. Pogled skozi okno mu je razkril Jotića, njegovega sina Branda ter Bobeka Bajta, kako so za lase vlekli oziroma terorizirali njegovo mladoletno pastorko. Ko je pristopil, ga je po njegovih besedah Jotić udaril v glavo, da je padel po tleh, zato se je pobral nazaj v barako, kjer je kmalu zaslišal tri ali štiri strele. Počakal je, da se je trušč polegel, nato pa odšel do brunarice svoje mame, ki mu je razkrila, da je ona zabodla Jotića. Meni, da ga je Jotić pred policisti očrnil zaradi sramu, ker ga je zabodla ženska. "Če bi ga jaz zabodel, bi takoj vzel dve leti zapora, ki ste mi ga ponujali," je med drugim dejal Pahulje.

arhiv Svet24
Kirurški poseg

Miški se je "dvignila psiha", na oči ji je padel mrak

Njegovo izpoved je v nadaljevanju potrdila njegova mama Ljubica Hudorovac z vzdevkom Miška. Pojasnila je, da je vnukninjo kritičnega večera poslala po vodo, nato pa je naenkrat slišala njeno vpitje in videla, da jo Jotić in njegovi hočejo ugrabiti. Vzela je kuhinjski nož in stekla na dvorišče, ko se ji je "dvignila psiha" in "mrak padel na oči". Kot je pojasnila, ima psihične težave, zato se natančnega dogajanja ne spomni, ve le, da je večkrat zamahnila proti Jotiću, po dogodku pa je tudi sama poklicala policijo. Po njenih besedah sicer grosupeljski Romi še naprej grozijo, da ji bodo pobili družino. "Jotić je zelo napadalen, rekel je, da nas bo vse pobil, potem pa pobegnil v svoj kraj," je med drugim dejala.

Priča na sodišče po stroške za prevoz

V nadaljevanju je bil za pričo povabljen Vladimir Veselić, ki pa ni želel pričati. "Ne za tega, ne za onega, ne za nikogar!" je bil odločen. Ko ga je sodnik Škerbec spomnil, da ga lahko zato tudi denarno kaznuje, saj z obdolženim ni v nikakršnem sorodstvu, pa mu je Veselić nonšalantno dejal: "Vi ste sodnik. Kaznujte me, zaprite me, delajte, kar hočete!" Sodnik Škerbec je videl, da mu Veselić pri rešitvi uganke ne bo kaj prida pomagal, zato ga je poslal domov, možakar pa si je kljub povedanemu brez uspeha prizadeval, da bi mu povrnili stroške prihoda na sodišče.

V molk se je zavila tudi Elka Strojan mlajša

V molk pa se je zavila tudi parnerica obdolženega, Elka Strojan, hčerka zdaj že pokojne najbolj slavne slovenske romske matere, le da je to v nasprotju z Veselićem njena pravica. Je pa Strojanova pred preiskovalnim sodnikom potrdila izpoved svojega partnerja in njegove mame. Obrambi obdolženca pa gre za zdaj na roko tudi mnenje Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL), saj so na nožu in oblekah našli le sledi krvi oškodovanca in obdolženčeve mame. Lov na resnico se bo nadaljeval kmalu.