Slovenija

Učiteljica, ki ne mara pusta

P. L.
18. 2. 2016, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mamica Tanja Peroša iz Kopra je bila nemalo presenečena, ko je morala na pustni torek med svojima otrokoma narediti razliko. Osmošolec se je našemil in odšel v šolo v pustni opravi, njena drugošolka pa tega ni smela. Še več, svojo objavo o tem na facebooku je morala umakniti.

Arhiv
Fotografija je simbolična.

Kot nam je povedala Tanja Peroša, se je njen sin, ki obiskuje osmi razred, tistega jutra z veseljem pripravljal na pustovanje. Njena mlajša hči, ki obiskuje drugi razred, pa ne. Učiteljica jim je prepovedala, da pridejo v šolo našemljeni. Lahko pa prinesejo s sabo v vrečki svoj pustni kostum in se bodo našemili sami zadnjo uro. Zakaj? Razlog naj bi bil v tem, da otroci, ki imajo na sebi pustne maske, pri pouku ne morejo biti zbrani. Ko se je Tanja kasneje z učiteljico pogovarjala, ji je ta rekla še, da naj pomisli na vse tiste otroke, ki nimajo denarja za pustne maske in na tiste, ki se pač ne bodo našemili. Le kako se počutijo tisti, če med otroki delamo takšne razlike? Tanja pa najbrž ne bi bila nad razlago in zahtevo učiteljice tako začudena, če ne bi oba njena otroka obiskovala iste osnovne šole, OŠ dr. Aleš Bebler – Primož Hrvatini.

OBJAVA NA FACEBOOKU
"Pust je lepa tradicija, dandanes zanemarjamo naše običaje, vse bolj ga izpodriva skomercializirani halloween, noč čarovnic. Otroci komaj čakajo, da se bodo našemili, da bodo oblečeni v svojega najljubšega junaka, v princeske, viteze. Kako naj svoji hčerki dopovem, da ona pa ne sme v šolo v pustnem kostumu, medtem ko si njen starejši brat na zeleno barva lase," pove Tanja, ki je tistega dne zgodbo in mnenje o neljubem dogodku delila tudi na svojem facebook zidu. Napisala je: "Kako dopovedati otroku iz 2. c razreda OŠ DR. ALEŠ BEBLER PRIMOŽ HRVATINI, da le ta razred ne sme v šolo namaskiran, ker niso zbrani med poukom?!" Pod njeno objavo se je kmalu usul plaz komentarjev ogorčenih staršev. Med njimi morda tudi nekaj žaljivih, a Tanja pravi, da niso žalili učiteljice, ampak so obsojali sam dogodek. Poudarja, da z objavo ni želela zanetiti prepira, ampak pač poiskati tolažbo pri svojih prijateljih. Bila je upravičeno žalostna, ker ni mogla ustreči svoji mlajši hčeri. Največ staršev je komentiralo z začudenjem, nekateri niso mogli razumeti, zakaj ima samo en razred osnovne šole takšna pravila, ostali pa ne. Spet drugi so se jezili, ker šola ne podpira tradicije, kot je pust, tretji pa so se spraševali, kako naj se drugošolka sama našemi v šoli in naliči z barvami.

Goggle street
Ravnateljica OŠ dr. Aleš Bebler – Primož Hrvatini Branka Likon nam je zatrdila, da na njihovi šoli prepovedi maškaranja ni bilo.


ŠOLA ZAHTEVALA UMIK OBJAV

A še istega popoldneva je Tanja prejela telefonski klic pomočnice ravnateljice. Ta jo je prosila, naj objavo s svoje facebook strani umakne. "Nisem se strinjala, ker nisem navedla v objavi nobene neresnične trditve. A je vztrajala, da objava ni primerna, da so pod njo žaljivi komentarji. Opravičila sem se v imenu teh ljudi in pojasnila, da so bili komentarji namenjeni dejanju in ne osebi," je povedala in dodala še, da ni imela volje braniti svojega stališča. Objavo je tako umaknila, razloge za to pa kljub temu spet pojasnila na facebooku. Zapisala je: "Zaradi svojega jutranjega posta o tem, kako otroci ne smejo priti namaskirani v šolo, ampak morajo imeti obleko v vrečki (če so med poukom namaskirani, niso zbrani), sem dobila prijazen poziv iz šole, naj svoj post odstranim s svojega zidu. Rečeno, storjeno … Upam, da sem opravila dolžnost dobrega državljana in rešila čast šole in njenih zaposlenih, ker, dragi moji, vaši komentarji so bili na meji sprejemljivega." Naslednjega dne pa je prejela še klic ravnateljice. Ta ji je rekla, da ni pričakovala tega, da bo o celotni zadevi spet pisala na družbenem omrežju. "Ravnateljici sem povedala, da imam pravico do svojega mnenja. Povedala sem tudi, da ne želim nikomur škoditi, še najmanj pa svojemu otroku. Ravnateljico sem tudi prosila, naj teh konfliktov ne prenašajo naprej na otroke in da upam, da moja otroka zaradi tega ne bosta trpela," nam je pojasnila Tanja.

KAJ PRAVI RAVNATELJICA?
O tem neljubem dogodku smo vprašali tudi ravnateljico OŠ dr. Aleš Bebler – Primož Hrvatini Branko Likon. Njen odgovor je bil zelo skop. Odgovorila je le, da na njihovi šoli ni bilo prepovedi oblačenja v maškare in zaključila, da so "v nekaterih razredih bili učenci ves dan v maskah, v nekaterih pa samo nekaj ur. Učiteljice so čas v maskah prilagodile aktivnostim pri pouku (šport, likovna umetnost). Na vprašanje, zakaj so poklicali mamico in zahtevali umik njene objave z njenega facebook zidu, pa ravnateljica ni odgovorila."