Svet

Ni kriv virus zika, temveč pesticidi

Urban Klančnik
17. 2. 2016, 18.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Skupina argentinskih zdravnikov ne verjame, da bi bil za mikrocefalijo kriv virus zika, temveč naj bi bil odgovoren larvicid, ki ga dodajajo v pitno vodo. Na prvi pogled so dokazi precej močni, a stvari vendarle niso tako preproste.

STA
Slovenskim raziskovalcem je pri noseči bolnici uspelo ugotoviti, da je virus preko posteljice vstopil v plod in napadel živčne celice.

V Braziliji prav zato, da bi uničili komarja (Aedes aegypti), ki je glavni prenašalec virusa zika, v pitno vodo dodajajo larvicid. Gre za pesticid piriproksifen. Izdeluje ga podjetje Sumitomo Chemical, ki je povezano z ameriško agrikulturno multinacionalko Monsanto.

Skupina argentinskih zdravnikov, povezanih v organizacijo Crop-Sprayed Towns (PCST), je prepričana, da je prav ta pesticid odgovoren za mikrocefalijo, in ne virus zika. Objavili so, da naj bi o povezavi med pesticidom in nevrološko boleznijo, ki pri novorojenčkih povzroča manjšo lobanjo in možgane, kmalu imeli tudi dokaze.

732 pacientov so pregledali strokovnjaki in ugotovili, da pri več kot polovici primerov ni prišlo do mikrocefalije. 

POVEZAVA

»Na območjih, kjer je največ bolnih ljudi, je država pustila, da v pitno vodo dodajajo strup, imenovan piroproksifen,« so napisali na spletni strani organizacije PCST. Dodajali so, da ni naključje, da je ravno v teh predelih največ primerov mikrocefalije. »Po drugi strani pa v Kolumbiji, kjer je prav tako ogromno primerov virusa zika, mikrocefalije ni mogoče povezati z virusom,« so povedali pri PCST. Kolumbija je po številu okužb z virusom zika na drugem mestu za Brazilijo. Dodajali so še, da v Braziliji prav tako niso vsi primeri okužbe povezani z mikrocefalijo. »Strokovnjaki so pregledali 732 pacientov in ugotovili, da pri več kot polovici primerov ni prišlo do mikrocefalije.«

UMAKNILI PESTICID

Brazilska vlada je zaradi tega poročila prenehala uporabljati piriproksifen, dokler se teorija ne ovrže ali potrdi. »Odločili smo se, da zaenkrat prenehamo uporabljati pesticid, dokler ne dobimo dokončnega odgovora ministrstva za zdravje. Istočasno prosimo vse prebivalce, naj s posebnimi ukrepi preprečijo možnost, da bi se komarji razmnoževali,« je dejal Joao Gabbardo dos Reis, državni sekretar za zdravje v Rio Grande do Sulu. Z ukrepi je seveda predvsem mislil na stoječo vodo v urbanem okolju. 

Ne more biti krivec 

Piriproksifen napada posebne hormone, ki jih imajo ličinke komarja. Človek jih nima, zato bi bilo po mnenju strokovnjakov skoraj nemogoče, da bi larvicid na takšen način vplival na možgane zarodka. Larvicid je sicer v uporabi že dlje časa in v različnih državah (tudi ZDA in EU), tako da bi po tej teoriji morala biti mikrocefalija globalen problem. 

WHO

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) še zmeraj zatrjuje, da je piriproksifen varen v pitni vodi, a dodaja, da le v priporočenih količinah. Znanstveniki, zdravniki pa tudi svetovna javnost pa so seveda razdeljeni. Nekateri imenujejo to teorijo teorija zarote, medtem ko drugi zatrjujejo, da gre za izjemno močne dokaze. Dejstvo pa je, da so dokazi vsaj zaenkrat posredni, medtem ko je povezava med virusom in mikrocefalijo, tudi po zaslugi slovenskih znanstvenikov, skoraj dokazana. Naj spomnimo, slovenskim raziskovalcem je pri noseči bolnici uspelo ugotoviti, da je virus preko posteljice vstopil v plod in napadel živčne celice. Virus so namreč odkrili v nevronih.

NADALJNJE RAZISKAVE

Seveda bodo potrebne še nadaljnje raziskave, ki bodo stoodstotno pokazale, da virus lahko povzroči biološke spremembe. »V primerjavi s povezavo med virusom zika in mikrocefalijo, kjer imamo določene potrditve, saj smo našli virus v krvi, tkivu in amniotični tekočini, za povezavo med piriproksifenom in mikrocefalijo ni znanstvene osnove,« so sporočili iz brazilske vlade kot odgovor na poročilo organizacije PCST. »Treba je vedeti, da tudi v nekaterih delih, kjer ne uporabljajo piriproksifena, beležimo mikrocefalijo,« so dodali v sporočilu.

Youtube
Nevrološke poškodbe je ustvarila kongenitalna infekcija, ne larvicid, droge ali cepiva.

DOKAZI

Pri organizaciji WHO so posebej poudarili, da je čedalje več dokazov, da mikrocefalijo povzroča virus. »Dve neodvisni študiji sta pokazali, da je bil virus v možganih fetusov in novorojenčkov, ki so umrli po rojstvu.« Brazilski direktor za nadzor bolezni George Dimech je tudi poudaril, da imajo veliko primerov mikrocefalije v mestu Recife, kjer ne uporabljajo spornega pesticida. Tudi nevrologinja Vanessa van der Linden je dejala, da je nevrološke poškodbe ustvarila kongenitalna infekcija, ne larvicid, droge ali cepiva.