Zdravje

Lahko virus zika povzroči ohromelost ali celo smrt?

STA
12. 2. 2016, 12.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Obsežni preizkusi cepiva proti virusu zika se ne bodo začeli prej kot v poldrugem letu, je danes v Ženevi sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Povezavo med virusom in mikrocefalijo ter Guillain-Barrejevim sindromom pa bi lahko po navedbah organizacije z gotovostjo potrdili ali zavrnili že v nekaj tednih

Reuters
Virus zika, ki ga prenaša tigrasti komar vrste Aedes in se običajno pojavlja v Afriki, se je od lani razširil po državah Latinske Amerike in Karibov.

Cepivo proti ziki je začelo razvijati okoli 15 podjetij ali skupin. Kot je danes novinarjem pojasnila namestnica direktorja WHO za zdravstvene sisteme in inovacije Marie-Paule Kieny, trenutno največ obetata dve cepivi - eno razvija ameriški nacionalni zdravstveni institut, drugo pa indijsko farmacevtsko podjetje Bharat biotech.

"Čeprav kaže dobro, smo od obsežnih preizkusov cepiv oddaljeni še najmanj 18 mesecev," je dejala Kienyeva.

Precej prej pa je pričakovati potrditev ali zavrnitev suma povezave med virusom zika in mikrocefalijo ter Guillain-Barrovim sindromom. Kot je povedala Kienyjeva, bi lahko to potrdili ali ovrgli že v osmih tednih.

Obstaja sum povezave med ziko in Guillain-Barrejeim sindromom
Virus zika, ki ga prenaša tigrasti komar vrste Aedes in se običajno pojavlja v Afriki, se je od lani razširil po državah Latinske Amerike in Karibov.

Velika večina okužb z ziko sicer mine z le blagimi simptomi, je pa virus povezan z občutnim povečanjem primerov mikrocefalije, ko so zabeležili številna rojstva otrok z neobičajno majhno glavo. Obstaja tudi sum povezave med ziko in Guillain-Barrejeim sindromom, ki lahko povzroči ohromelost, v nekaterih primerih tudi smrt.

Do zdaj ni bilo znanstveno potrjenih dokazov, da zika povzroča mikrocefalijo, a je WHO sporočil, da za takšno povezavo obstaja močan sum. Virus zika je WHO pred dnevi tudi razglasil za globalno nevarnost za javno zdravje.

Da okužba z virusom zika med nosečnostjo povzroča možganske okvare ploda, so kot prvi na svetu dokazali slovenski raziskovalci. Doslej so samo sumili na povezavo med virusom zika in mikrocefalijo, s to raziskavo pa je bila prisotnost virusa zika v možganih ploda potrjena, so sporočili v četrtek.