Slovenija

Slovenija bo sprejemala migrante v okviru kvot, ki jih je postavila Avstrija

STA
17. 2. 2016, 18.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vlada se je danes po besedah ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar odločila, da bo Slovenija začela intenzivirati nadzor na schengenski meji. Tako bo policija zavračala migrante, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop in niso zaprosili za azil. Napovedala je, da bo Slovenija sprejemala migrante v okviru kvot, ki jih je postavila Avstrija.

STA
Vesna Györkos Žnidar

Györkös Žnidarjeva je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila, da gredo ukrepi vlade v smer zajezitve migrantskega toka in preprečevanja, da bi Slovenija postala t. i. žep. Po drugi strani pa še vedno želijo omogočiti, da tisti, ki potrebujejo zaščito, to tudi dobijo.

V okviru poostrovanja nadzora schengenske meje bodo med drugim tudi omejili organiziran prevoz migrantov, zaradi česar se lahko pričakuje, da bodo migranti v prihodnje neorganizirano prihajali na mejo.

Na današnji seji so se tudi odločili, da vlada predlaga DZ začetek izvajanja 37.a člena zakona o obrambi, ki omogoča dodelitev izjemnih pooblastil vojski.

Vlada je danes tudi določila seznam varnih izvornih držav, na katerega je uvrstila Albanijo, Alžirijo, Bangladeš, BiH, Črno goro, Egipt, Kosovo, Makedonijo, Maroko, Srbijo, Tunizijo in Turčijo. Namen sprejema seznama je v tem, da se bo v Sloveniji omogočilo hitrejše odločanje v postopkih mednarodne zaščite, je pojasnila ministrica. Pri tem je poudarila, da samo dejstvo, da je država na seznamu, ne pomeni, da organi ne bodo odločali o prošnji za mednarodno zaščito, saj lahko država za posameznika ni varna zaradi njegovih osebnih okoliščin.