Svet

CIA je za napad vedela le nekaj dni pred pokolom v Parizu

R.T.
16. 2. 2016, 10.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriška Centralna obveščevalna agencija je le nekaj dni pred terorističnim napadom v Parizu vedela, da džihadistična vojaška skupina Islamska država nekaj pripravlja.

Twitter
Direktor Centralne obveščevalne agencije John Brennan opozarja: "Borci islamske države imajo lastne kapacitete za izdelavo manjših količin klorovega plina in iperita."

Twitter
Devet pripadnikov IS, ki so novembra lani v terorističnih napadih v Parizu ubili 130 ljudi.

John Brennan, direktor Centralne obveščevalne agencije (CIA), je dejal, da je »sistem rdeče utripal« le malo pred tistim, preden so pripadniki Islamske države 13. novembra lani v francoski prestolnici pobili 130 in ranili 368 ljudi.

CIA naj bi se tako zavedala, da je napad neizogiben, a ni uspela prestreči zakodiranih sporočil, ki so si jih v pripravah na napad izmenjevali teroristi. »Nekaj dni pred dejanskim napadom smo vedeli, da pripravljajo nekaj,« je dejal John Brennan. »Vendar pa so vpleteni izkoristili sodobne načine komunikacije, do katerih pa organi pregona nimajo dostopa.« Kaj se je torej naučil lanskoletnih pariških terorističnih napadov? Da imajo teroristi številne načrte, v katere obveščevalna skupnost nima vpogleda.

Vseeno pa jim je uspelo preprečiti številne druge teroristične napade in pridržati skrajneže, ki so iz Iraka in Sirije potovali v Evropo. Dodal je tudi, da Islamska država hoče napasti Združene države Amerike, a da ji to morda ne bo uspelo. Poskusi so neizbežni, je dejal, njihov uspeh pa ne nujno. Je pa dodal, da bi se ZDA v primeru napada veliko bolj opogumile.