Svet

Na meji z Avstrijo se obetajo nove ograje

STA
16. 2. 2016, 08.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Avstrijska vlada bo danes obelodanila nove ukrepe za zajezitev migrantskih tokov, ki jih bosta na Špilju predstavila notranja ministrica in obrambni minister. Napovedani so nov režim sprejemanja migrantov iz Slovenije in ukrepi za zaščito južne meje Avstrije. Dunaj bo tudi razširil seznam varnih držav, da bi pospešil vračanje migrantov.

Reuters
Bo Avstrija sprejela vse ekonomske migrante, ki jih vrača Nemčija?

Po napovedih naj bi migranti iz Slovenije v Avstrijo po novem lahko prehajali le še prek mejnega prehoda Šentilj, preko Karavank na avstrijsko Koroško pa nič več. Avstrija naj bi tudi omejila sprejem na približno 2500 oseb dnevno, omenja se celo urna kvota okoli sto oseb. Na meji naj bi se obetale tudi nove ograje. Na avstrijski južni meji je predviden tudi strožji nadzor.

Podrobnosti o ukrepih na meji s Slovenijo bosta danes ob obisku v Špilju predstavila notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner in obrambni minister Peter Doskozil.

Avstrijsko notranje ministrstvo je že v ponedeljek potrdilo, da bo vlada danes razširila seznam varnih držav z Alžirijo, Gruzijo, Gano, Marokom, Mongolijo in Tunizijo. Migranti iz teh držav tako v Avstriji poslej ne bodo imeli možnosti za odobritev azila. Tako bodo avstrijske oblasti lahko v teh primerih pospešile azilne postopke in hitreje deportirale migrante.

Ob avstrijskem zaostrovanju ukrepov je pričakovati, da bo temu sledila tudi Slovenija, ki je to napovedala že v nedeljo. Slovenijo bo sicer danes obiskala posebna predstavnica Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) za Srednjo Evropo Montserrat Feixas Vihe. Sešla se bo z državnim sekretarjem na notranjem ministrstvu Boštjanom Šeficem, popoldne pa si bo ogledala še sprejemni center za migrante v Dobovi.