Tragedija v Avstriji

Plaz zasul petletnika, ki je bil na obisku, drugi otrok izven življenjske nevarnosti

D.K.
13. 6. 2024, 11.19
Posodobljeno: 13. 6. 2024, 11.27
Deli članek:

Na avstrijskem Štajerskem, v St. Mareinu pri Gradcu, se je včeraj pripetila tragedija, v kateri je življenje izgubil petletni deček. Sedemletnik pa je zunaj življenjske nevarnosti.

Foto: BFV FB | Chr. Karner
Tragedija v Avstriji.

Kot je znano, se je ženska z dvema svojima otrokoma in dvema otrokoma, ki sta bila na obisku, sprehajala po gozdu, ko se je nenadoma zrahljalo okoli 1000 kubičnih metrov zemlje. Plaz je pod seboj pokopal petletnega dečka, enega od otrok, ki sta bila na obisku. Kljub hitremu posredovanju in vsem prizadevanjem so otroka po slabi uri izpod plazu potegnili mrtvega. Našli so ga na globini dveh metrov.

Gmota zemlje je delno zasula tudi sedemletnika, a so ga pravočasno rešili. Z reševalnim helikopterjem so ga odpeljali v graško univerzitetno bolnišnico. Tiskovna predstavnica Simone Pfandl-Pichler je v petek zjutraj na vprašanje "Krone" pomirila: "Otrok leži na otroški kirurgiji, ima lažje poškodbe, ni v smrtni nevarnosti."

Reševalne službe so same veliko tvegale

"Kopali smo z rokami in lopatami ter dali vse od sebe," je včeraj takoj po izredno naporni intervenciji dejal tiskovni predstavnik gasilskega združenja Feldbach. Globoko prizadetost je v prvem odzivu za medije izrazil tudi župan: "Ljudje v občini so neizmerno žalostni, dogodek je vse pretresel," pravi Franz Knauhs, župan St. Mareina pri Gradcu. "Družina je že dolgo v občini, mladi pa so se pred nedavnim z otroki preselili nazaj v občino v domačo hišo k staršem."

Po besedah ​​vodje štajerske civilne zaščite Haralda Eitnerja ni mogoče z gotovostjo trditi, ali je dogodek vzročno povezan s sobotnim obilnim dežjem, je pa zelo verjetno. Takrat je supercelična nevihta prešla tudi St. Marein in povzročila ogromne količine dežja.

Geolog: "Tukaj so že dolgo nazaj kopali pesek"

Na kraju je bil tudi državni geolog Martin Schröttner. Kraj nesreče, kamor so se v sredo popoldne odpravili ženska in štirje otroci, "se nahaja na strmem pobočju v gozdu," je dejal državni geolog. Pred davnimi časi, verjetno pred desetletji, so na tej zasebni posesti kopali pesek. Območje je močno zaraščeno, na robu brežine so stara, mogočna drevesa z močnimi koreninami. Skoraj navpične peščene stene so visoke od pet do šest metrov. Območje je trenutno za javnost zaprto.