Svet

Obsodili policiste, ki so spančkali med delovnim časom

G.G.
12. 2. 2016, 13.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nadaljujemo s serijo člankov o bolj ali manj pretkanih italijanskih javnih uslužbencih. Tokrat je sodišče v Rovigu obsodilo 22 policistov zaradi spanja med delovnim časom.

Profimedia
Pred nekaj meseci je začela italijanska televizija objavljati posnetke nadzornih kamer, na katerih so se ujeli državni uslužbenci pri opravkih, ki nimajo nikakršne veze z njihovo službo.

Obtožbe datirajo v leto 2008, ko so več policistov zasačili, da v času, ko bi morali patruljirati na cestah, dremajo v pisarnah ali avtomobilih.

Policisti v tej enoti bi morali biti na preži za prekrškarji in ekspresno ukrepati ob naznanilih ropov, tatvin, umorov in drugih nasilnih dejanj.

Njihov šef Amalia du Roucco je poznal njihov značaj. Ni jim zaupal. V službene avtomobile in pisarne je nastavil kamere in opazoval. Njegove slutnje so se hitro izkazale za upravičene. Videl je, kako možje postave sladko spančkajo, smrčijo in nasploh fino počivajo, medtem ko jim davkoplačevalski denar kaplja v denarnico.

Zasačeni policisti so se razburili. Pri materah in bogu so prisegali, da so po predpisih opravljali svoje dolžnosti in da so se odzvali na klice. A posnetek jih je postavil na laž. Njihovi avtomobili se po celo noč niso premaknili s parkirišča. Osramočeni so začeli tožiti o prekoračitvi pooblastil, češ da je bila kršena njihova zasebnost. Sodišče pa je njihovo stokanje odpravilo z argumentom, da službeni avtomobili in pisarne niso zasebni prostori.

Obsojeni so bili na pogojne zaporne kazni od desetih mesecev do dveh let.