Svet

Medvedjev sporoča Merklovi, da je neumna

STA
12. 2. 2016, 11.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je v pogovoru, ki bo objavljen konec tedna, kot neumno označil migrantsko politiko nemške kanclerke Angele Merkel.

Reuters
"Evropska migracijska politika je popolna polomija, vse to je povsem zastrašujoče," je dejal Dmitrij Medvedjev.

"Enostavno neumno je na široko odpreti vrata Evrope in povabiti vsakogar, ki želi priti v tvojo državo," je dejal v pogovoru za nemški gospodarski dnevnik Handelsblatt.

"Evropska migracijska politika je popolna polomija, vse to je povsem zastrašujoče," je dodal.

Migracijska politika Merklove je v Nemčiji sprožila ostro javno razpravo o možnostih države, da integrira skoraj 1,1 milijona prosilcev za azil, ki so jih lani sprejeli.

Profimedia
Merklova je lani poleti napovedala, da Nemčija ne bo več izganjala sirskih beguncev.



"Veliko jih je prišlo v Evropo s slabimi nameni"
Merklova je lani poleti napovedala, da Nemčija ne bo več izganjala sirskih beguncev, septembra pa se je dogovorila z Avstrijo, da v državo dovoli več deset tisoč migrantom, ki so obtičali na Madžarskem, ki jim je zavrnila prošnje za azil. Temu je sledil val prosilcev za azil, ki so iz Turčije preko Grčije ter nato po balkanski poti šli do Avstrije in Nemčije ter severne Evrope.

Medvedjev je v pogovoru zatrdil, da visoko ceni humanost in da želi pomagati beguncem, ki so zbežali s svojih domov zaradi vojn. Dodal pa je, da so med njimi "tudi mnogi, morda na stotine ali tisoče tistih, ki so prišli v Evropo" s slabimi nameni. "Zdaj čakajo, da jih pokličejo in bodo kot roboti delovali proti Evropi," je dejal.

Nemška kanclerka je sicer minuli mesec spremenila stališče po množičnih silvestrskih napadih v Kölnu, ki so jih pripisali tudi prosilcem za azil. Podprla je zakon, s katerim so olajšali izgon migrantov, ki so obsojeni.