Svet

V ZDA pred sodnika privrženca Islamske države

STA
8. 1. 2016, 10.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriške oblasti so razkrile, da bosta danes pred sodnika v zveznih državah Kalifornija in Teksas stopila moška, ki sta v ZDA prišla kot begunca, povezana pa naj bi bila s skrajno skupino Islamska država.

Avs Mohamed Junis al Džajab, v Iraku rojeni Palestinec, je v ZDA prišel leta 2012 iz Sirije kot begunec. Leto kasneje pa je odpotoval v Sirijo, kjer naj bi se boril na strani več džihadističnih skupin, piše v kazenski ovadbi. Aretirali so ga v četrtek, danes pa bo stopil pred sodnika v Kaliforniji.

Med drugim naj bi se boril za skupino Ansar al Islam, ki je bila povezana s teroristično mrežo Al Kaida in je delovala tako v Siriji kot Iraku. Leta 2014 se je združila z Islamsko državo. Kalifornijski zvezni tožilec Benjamin Wagner je sicer poudaril, da "čeprav Džajab predstavlja potencialno varnostno grožnjo, ni znakov, da je načrtoval teroristična dejanja" v ZDA.

Še drug v Iraku rojeni Palestinec, Omar Faradž Said al Hardan, je bil v sredo v Teksasu obtožen nudenja gmotne podpore Islamski državi. Danes bo v Teksasu prvič stopil pred sodnika. 24-letnega Hardana so obtožili še nezakonitega pridobivanja državljanstva in podajanja lažnih izjav. Hardan je v ZDA kot iraški begunec prišel že leta 2009.

Do aretacij domnevnih podpornikov džihadistov prihaja v času razgretih debat v ZDA o sprejemanju sirskih beguncev. Številni se namreč bojijo, da bodo skozi sicer strogo preverjanje prišli teroristi ali potencialni skrajneži. Guverner Teksasa je ob aretaciji Hardana poudaril, da to upravičuje njegov poziv glede sprejemanja beguncev iz držav, ki jih "v veliki meri obvladujejo teroristi".