Svet

Bo poslabšanje odnosov Turčije z Rusijo vplivalo na njene odnose s Srbijo?

STA
28. 12. 2015, 16.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turški premier Ahmet Davutoglu je danes na obisku v Beogradu izrazil prepričanje, da poslabšanje odnosov Turčije z Rusijo ne bo vplivalo na njene odnose s Srbijo, ki je sicer pomembna zaveznica Rusije v regiji. Podobno je ocenil tudi Davutoglujev gostitelj, srbski premier Aleksandar Vučić.

Twitter
Srbski premier Aleksandar Vučić.

Čeprav so se odnosi med Rusijo in Turčijo zaostrili, ko je slednja na meji s Sirijo sestrelila rusko vojaško letalo, je Davutoglu prepričan, da na odnose med Srbijo in Turčijo tretja stran ne more vplivati.

"Tudi Turčija je imela doslej odlične odnose z Rusijo in upam, da se bomo vrnili v stare dni dobrih odnosov," je še izjavil turški premier.

Podobno je Vučić menil, da turško-srbski odnosi ne bodo obremenjeni zaradi incidenta, ko je Turčija sestrelila rusko letalo na bojni operaciji na severu Sirije, ker da je kršilo turški zračni prostor. Srbija je suverena država, ki ima prijateljske odnose tako s Rusijo kot Turčijo in bo v skladu s tem tudi nadaljevala svojo politiko.

Dejal je, da kot predsednik vlade suverene države ne pričakuje nobenih odzivov na njegovo srečanje in dobre odnose s turškim premierjem Davutoglujem. Poudaril je, da tudi Srbija ni nikomur nikoli zamerila kakih srečanj, zato pričakuje enako ravnanje drugih do Srbije. Prepričan je, da bodo to spoštovali tudi "prijatelji Srbije iz Ruske federacije".

Davutoglu je med drugim dejal še, da sta Srbija in Turčija dve državi "v isti regiji". "Balkan je kot enolončnica, ki jo mi želimo lepo začiniti, da bi bila še bolj okusna," je izjavil.

Vučić nad tovrstno primerjavo sicer ni bil najbolj navdušen in je opozoril, da se temu raje izogiba zaradi možnih različnih interpretacij. "Balkan je za mnoge mesto spopadov in turbulenc, a za nas je najlepši kraj na svetu. Tu živimo mi in naši otroci in tu želimo ostati," je dejal predsednik srbske vlade. Poudaril je še, da si Srbija prizadeva za mir in stabilnost v regiji.

Davutoglu in Vučić sta sicer pogovore namenila krepitvi gospodarskega sodelovanja. Zavzela sta se, da bi medsebojno trgovino, ki je leta 2014 znašala okoli 780 milijonov dolarjev, v prihodnjem letu povečali na milijardo dolarjev. Z Davutoglujem je sicer v Beograd pripotovala tudi 130-članska gospodarska delegacija.