Svet

Migranti na telefonih hranili fotografije obglavljanj

G.G.
15. 12. 2015, 15.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Več prosilcev za azil, ki so jeseni prispeli na Norveško, je imelo na telefonih shranjene fotografije obglavljanj, mrtvih otrok in zastav Islamske države.

Reuters

Norveške obveščevalne službe so od policijskih uprav, carine, azilnih centrov in socialnih delavcev dobile več kot sto prijav o migrantih, ki bi lahko bili simpatizerji terorističnih skupin.

Vodja norveške policijske obveščevalne službe (PST) Erik Haugland je dejal, da je letos na Norveško prišlo že 13.000 migrantov, zato so bile vse pristojne službe preobremenjene. Zdaj so vzpostavili novo enoto, ki se ukvarja s podrobnejšim preučevanjem »zgodovine« prišlekov in njihovimi vsebinami na telefonih in tabličnih računalnikih.

Med spornimi fotografijami so sicer prizori mučenja in obglavljanje, ki so delo skrajnežev Islamske države, fotografije mrtvih otrok in drugih žrtev vojne, nekateri pa imajo tudi zastave in simbole Islamske države in teroristične skupine Al Nusra.

Hagland je ob tem poudaril, da oseba, ki ima takšne fotografije na telefonu, še ni nujno povezana s terorizmom. Vzroki, da imajo shranjene takšne fotografije, so lahko taktične narave. Ob prehodu kritičnih ozemelj, ki so pod nadzorom skrajnežev, jim lahko na primer zastave ali posnetki grozodejstev, tudi rešijo življenja. Haugland zato zaključuje, da je potrebno vsak primer obravnavati posebej.