Svet

Papež bi si želel večje naklonjenosti migrantom

STA
15. 12. 2015, 14.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Papež Frančišek je spričo navala migrantov danes vse vlade pozval k vnovičnemu razmisleku o migracijski zakonodaji. Po njegovem mnenju bi morale države zavzeti držo, ki bi bila bolj naklonjena sprejemanju in bi olajšala integracijo migrantov. Papež je to zapisal v poslanici ob svetovnem dnevu miru, ki ga katoliška cerkev obeležuje 1. januarja.

Reuters
Pozval je, naj ne izgubimo upanja v človeške zmožnosti.

Po mnenju argentinskega papeža bi bilo treba posebno pozornost posvetiti legalizaciji statusa migrantov, ki tega nimajo urejenega, saj življenje v podzemlju prinaša nevarnost, da jih potegne v kriminal.

Jorge Mario Bergoglio je sicer izpostavil, da je naš čas zaznamovan s splošno držo brezbrižnosti, ki presega individualno okolje, prevzema globalno razsežnost in proizvaja "globalizacijo brezbrižnosti".

Ljudi je zato pozval, naj brezbrižnost premagajo in se zavzamejo za druge. Kot je spomnil, je ob letošnjem izrednem jubilejnem letu, ki je posvečeno usmiljenju, vsak poklican, da opazi brezbrižnost, ki se izraža v njegovem življenju.

"Skoraj ne da bi se zavedli, smo postali nesposobni čutiti sočutja do drugih, do njihove nesreče," je obžaloval. "Zato smo tudi pozvani, da ljubezen, sočutje, usmiljenje in solidarnost naredimo za pravi življenjski načrt," je še poudaril 78-letni papež.

Poslanica nosi naslov Premagaj brezbrižnost in osvoji mir, v njej pa se je Frančišek dotaknil tudi številnih drugih perečih vprašanj, med drugim vojn, revščine, brezposelnosti in uničevanja okolja, ponovil pa je tudi poziv k odpravi smrtne kazni.

Kljub temu so iztekajoče se leto zaznamovale vojne in teroristična dejanja s tragičnimi posledicami, ugrabitve oseb, preganjanja iz etničnih in verskih razlogov - tako da bi lahko govorili o "tretji svetovni vojni po koščkih" - pa je papež pozval, naj ne izgubimo upanja v človeške zmožnosti.

Pri tem je spomnil na dogodke, ki dokazujejo, da je človeštvo v kritičnih razmerah zmožno delovati solidarno. Kot primere je naštel pariško podnebno konferenco, vrh v Adis Abebi o virih za trajnostni razvoj in pripravo agende 2030 za trajnostni razvoj pri ZN.