Svet

Umrl je nekdanji Clintonov svetovalec

STA
3. 12. 2015, 08.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama in drugi ameriški politiki so v sredo izrazili obžalovanje ob smrti 70-letnega Sandyja Bergerja, ki je bil v drugem mandatu predsednika Billa Clintona svetovalec za nacionalno varnost ZDA. Lani je zbolel za rakom.

Profimedia
Sandy Berger (levo) v družbi nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona.

Obama je Bergerja označil kot eno od vodilnih osebnosti s področja nacionalne varnosti z dolgo kariero v državni upravi od vlade predsednika Jimmyja Carterja pa do Clintona. Po Obamovih besedah je Bergerjeva dediščina danes vidna na mirnem Balkanu, utrditvi zavezništva z Japonsko in poglobljenih odnosih z Indijo in Kitajsko.

Berger je bil svetovalec za nacionalno varnost med letoma 1997 in 2001. Po upokojitvi je skupaj z nekdanjo državno sekretarko Madeleine Albright ustanovil svetovalno podjetje s področja mednarodnih odnosov Albright Stonebridge Group. Albrightova je ob sožalju sporočila, da je Berger izboljšal veliko življenj, med njimi tudi njeno.

Bergerjev ugled je bil nekoliko okrnjen leta 2005, ko so ga ujeli, da je odnašal kopije zaupnih dokumentov iz nacionalnih arhivov. Dokumente je potreboval v času prepirov o tem, kdo je poleg teroristične mreže Al Kaide kriv za teroristične napade v ZDA 11. septembra 2001. Po napadih so se namreč medsebojno politično obtoževali pripadniki administracije Georga Busha mlajšega in njegovega predhodnika Clintona.

Berger je priznal krivdo za odtujitev dokumentov ter dobil pogojno kazen in denarno kazen v višini 50.000 dolarjev. Leta 2004 je svetoval neuspešni predsedniški kampanji Johna Kerryja, leta 2008 pa prav tako neuspešni kampanji Hillary Clinton.