Svet

V Parizu danes žalovanje

STA
27. 11. 2015, 06.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V francoski prestolnici bo potekala osrednja žalna slovesnost za žrtve terorističnih napadov 13. novembra. V napadih, za katere je odgovornost prevzela Islamska država, je bilo ubitih 130 ljudi. Na slovesnost v kompleksu Dom invalidov so povabljeni svojci žrtev in preživeli v napadih, osrednji govornik pa bo francoski predsednik Francois Hollande.

Današnjo žalno slovesnost so v Elizejski palači napovedali kot "najbolj svečano in najbolj republikansko".

Hollande je rojake v sredo tudi pozval, naj ob tej priložnosti na svojih domovih izobesijo francoske zastave in se tako znova spomnijo najhujšega terorističnega napada v zgodovini Francije.

Francozi načeloma niso navajeni razobešati trikolore na svojih domovih, a po nedavnih napad je prodaja zastav skokovito narasla. Po navedbah največjega izdelovalca Doubleta se je povečala za kar dva- do trikrat.

Zastava je postala zastava nekakšen simbol upora po pariškem pokolu in jo je videti na vseh prizoriščih napadov - skupaj s svečami, cvetjem, fotografijami ubitih - in tudi na spletnih družbenih omrežjih, kot je Facebook, kjer so si številni uporabniki svoje profilne fotografije obarvali v rdeče-belo-modro.

Kompleks Dom invalidov je ena osrednjih pariških znamenitosti. Ta nekdanja bolnišnica za vojne veterane, zgrajena v 18. stoletju, danes med drugim obsega vojaški muzej francoske vojske in grobove vrste znamenitih Francozov, med drugim Napoleona. Današnjo žalno slovesnost so v Elizejski palači napovedali kot "najbolj svečano in najbolj republikansko".