Slovenija

Zarečeni kruh dr. Rajka Kende

Milka Krapež
27. 11. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zakrožila je novica, da naj bi vodstvo UKC LJ (verjetno pa se to nanaša kar na Andreja Baričiča, vršilca dolžnosti generalnega direktorja UKC LJ v odstopu) zbiralo kandidata za strokovnega direktorja pediatrične klinike, ker naj bi dosedanji strokovni direktor Rajko Kenda že pred časom napisal odstopno izjavo.

STA
Vodstvo UKC LJ naj bi iskalo nekoga, ki bi Kendo zamenjal na direktorskem stolčku.

Izjavo, ki naj bi bila posledica zarečenega kruha (»Če nimam prav, bom odstopil!«), je v predalu mize generalnega direktorja našel v. d. Andrej Baričič, ki naj bi, pravi naš vir, takoj poklical Kendo in mu naročil, naj odstopno izjavo opremi z novejšim datumom, naj skratka odstopi. Na to se je Kenda pokončno odzval, češ, da tega ne bo storil. Vmes pa se je vodstvo UKC Ljubljana že pogovarjalo z drugimi predstojniki klinik, da bi našli nekoga, ki bi bil pripravljen Kendo zamenjati. Po naših informacijah na to ni pristal nihče in zgolj zaradi tega Kenda do nadaljnjega (najbrž vsaj do ustoličenja novega direktorja UKCL) ostaja na dosedanjem mestu.

Rajko Kenda je znan po prijateljevanju s politiki levice, na primer z ljubljanskim županom Jankovićem in nekdanjim predsednikom republike, Türkom.

 PRIJATELJ LEVICE

Rajko Kenda je znan po prijateljevanju s politiki levice, predvsem z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, pa tudi z nekdanjim predsednikom države Danilom Türkom. Zanimivo je, da prejšnjemu šefu UKC LJ Simonu Vrhuncu ni prišlo na misel, da bi Kendo poklical na odgovornost, ko se je osem intenzivistov z dvema otroškima kardiologoma decembra 2013 odločilo za ugovor vesti, ki je bil povod za uničenje otroške srčne kirurgije.

Kasneje je bil ta ugovor prekvalificiran v nepokorščino oziroma kršitev določil pogodbe o zaposlitvi. Vseh deset zdravnikov bi moralo za to odgovarjati, največjo odgovornost pa ima prav Kenda. Njegovi starejši kolegi so nam povedali, da bi morali vsi podpisani pod ugovor vesti dobiti najmanj opomin pred izključitvijo, ker so zavrnili zdravljenje najbolj nemočnih pacientov, kar pomeni kršitev kodeksa medicinske etike in deontologije. Kenda se je na novinarskih konferencah o programu otroške srčne kirurgije jezil na novinarje in starše otrok, ki so čakali na srčne operacije, češ, da je v medijih videti kot kakšen zločinec. Odveč je razlagati, da se Kendi ni zgodilo nič.

sta
Generalni direktor UKC Simon Vrhunec in strokovni direktov Pediatrične klinike Rajko Kenda

Zlobneži bi ugibali, da mu druženje s politiki verjetno koristi. Ko smo o možni zamenjavi strokovnega direktorja pediatrične klinike vprašali v UKC LJ, so nam odgovorili takole: »Opravljeni so bili razgovori z več ključnimi strokovnjaki na pediatrični kliniki UKC LJ. Cilj razgovorov je bila razjasnitev pogledov na strokovno vodenje pediatrične klinike in iskanje najširšega konsenza za konstruktivno sodelovanje. Tudi po razgovorih ostaja strokovni direktor pediatrične klinike UKC LJ prof. dr. Rajko Kenda, dr. med., višji svetnik.«

KDO BO GLAVNI?

 V javnost je pricurljala vest, da naj bi se za novega direktorja UKC LJ resno potegovala dosedanji predsednik sveta zavoda Tomaž Glažar, sicer zaposlen na ministrstvu za zdravje, in Matjaž Tavčar, trenutno zaposlen kot poslovni direktor kirurške klinike v UKC LJ. Slednji je poslovni direktor klinike, ki ima daleč največ naprav na reverz; tistih torej, ki jih UKC LJ dobi brezplačno, vendar pa mora stalno nabavljati točno določen material za te naprave od točno določenega proizvajalca.

Ko smo spraševali v sosednji Avstriji, koliko takih naprav imajo pri njih na reverz, so nam povedali, da nič. Saj ne, da bi hoteli s tem kaj namigovati. Vsekakor pa bo zanimivo opazovati, kako se bo razvijal boj za najpomembnejši stol v UKC LJ. Poznavalci namreč trdijo, da to ustanovo vodijo bolj ali manj dobavitelji medicinske opreme in na drugi strani nekdo, ki jim to omogoča.