Svet

Resno?! Za sirsko krizo krive ...

J.P.
23. 11. 2015, 10.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sirska kriza, iz katere so se po svetu razširili poganjki terorja, je posledica podnebnih sprememb, trdi valižanski princ Charles. Manj kot je naravnih virov, večji je konflikt, ki nastane zaradi njih, meni.

Reuters
Vprašanje je, koliko somišljenikov bo našel med nepreglednimi množicami tega sveta.

Princ Charles je prepričan, da je trenutna kriza posledica pet- oziroma šestletne suše v Siriji, zaradi katere so številni bili primorani zapustiti svojo domovino. Nedolgo tega so tudi rezultati neke ameriške raziskave pokazali, da so bile podnebne spremembe ključni dejavnik v tako imenovani arabski pomladi leta 2011, ki se je izrodila v državljansko vojno. Ta je terjala življenja 250.000 Sircev, 11 milijonov pa jih je ostalo brez domov.

Facebook
Charlotte Church

S Charlesom se med drugim strinjajo tudi člani administracije Baracka Obame ter pevka Charlotte Church. Ta je svoje poglede razkrila prejšnji mesec in nemudoma postala tarča javnega posmeha.

Princ Charles je pred podnebno konferenco Združenih narodov v Parizu opozoril, da je svet z vsakim dnem bliže »katastrofam in kaosu« ter da bo življenje brez hitrega ukrepanja kmalu postalo »zelo, zelo zapleteno«, tegobe našega planeta pa še veliko hujše. »Nekateri smo že pred več kot dvajsetimi leti opozarjali, da bo ta problematika postajala le še večja, če je ne razrešimo. Naravni viri so vse bolj omejeni, tu so še suše in druge posledice podnebnih sprememb, kar pomeni, da se morajo ljudje seliti,« je dejal. »Obstajajo dobri dokazi, da je eden od razlogov za grozote v Siriji suša, ki je trajala pet ali šest let.« Pentagon pa na neposredno vez med podnebjem in teroristi, tako princ Charles, do nedavnega sploh ni bil pozoren.