Svet

Trump bi z veseljem mučil domnevne teroriste

STA
23. 11. 2015, 07.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Teroristični napadi v Parizu so pri republikanskih predsedniških kandidatih v ZDA sprožili pravo tekmo za naslov največjega borca za varnost Američanov. Pri tem je posebej uspešen newyorški milijarder Donald Trump, ki se mu, ko gre za domnevne teroriste, tudi mučenje ne zdi težava.

arhiv Svet24
Donald Trump je bojno razpoložen.

Bolj nezaslišane so Trumpove izjave, bolj mu raste podpora med republikanskimi volivci. Ta se je sedaj v nekaterih anketah povzpela že na 30 odstotkov. Trump si je med drugim utrdil prednost pred zasledovalci v Iowi in New Hampshiru, kjer bodo najprej potekale strankarske volitve, a tudi v nacionalnih anketah se mu nihče ne približa.

V soboto so Trumpovi privrženci v Alabami pretepli temnopoltega protestnika, aktivista gibanja Črna življenja štejejo, ki je nastalo po odmevnih primerih policijskega nasilja nad pripadniki manjšin. Pretepli so ga, potem ko je prekinjal shod, na katerem je govoril Trump. Pri tem so ga zmerjali s črnuhom in opico. "To je Amerika v kateri bomo živeli, če Trump zmaga," je kasneje povedal 31-letni Mercutio Southall, ki zahteva opravičilo in napoveduje tožbe.

Trump je sicer v nedeljo naredil "tradicionalen" krog po ameriških televizijah. Pri tem je na televiziji ABC zagovarjal metodo mučenja terorističnih osumljencev z vodo, t. i. navidezno utapljanje, ki jo je predsednik ZDA Barack Obama po prihodu na oblast prepovedal. "To je malenkost v primerjavi s tem, kar delajo pripadniki Islamske države. Ti sekajo glave Američanom," je svoje stališče utemeljeval Trump.

V kateri luknji se je skrival Trump?

Vztrajal je tudi, da je treba uvesti poseben policijski nadzor nad mošejami in uvesti poseben register beguncev. Tak register seveda že obstaja, saj ZDA sprejmejo le tiste begunce, ki jih najprej v tujini dve leti temeljito preverjajo. Trump prav tako ne izključuje posebne registracije muslimanov, čeprav so se nanj vsule kritike, da se obnaša kot nekoč Hitler do Judov.

Da so menda muslimani oziroma Arabci resnično zlobni ljudje, se je Trump, kot pravi, prepričal na lastne oči 11. septembra 2001. V nedeljo je po televizijah namreč ponavljal, kako je takrat na lastne oči na televiziji videl, kako več tisoč Arabcev v New Jerseyju raja in se veseli uničenja stolpnic dvojčkov WTC.

O tem sicer ne obstaja noben dokaz. Nekdanji republikanski guverner države New York George Pataki je sporočil, da ne ve, v kateri luksuzni luknji se je Trump skrival tisti dan, ko je Al Kaida napadla ZDA, a sam ve, da so Američani 11. septembra stopili skupaj, in to vsi.