Slovenija

Kako skop je vaš delodajalec?

Simon Rosc
23. 11. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Decembra marsikdo denarnico povsem izsuši, zato je vsak dodaten cekin še kako dobrodošel. Božičnica ali trinajsta plača lahko veliko prispevata h glasnejšemu žvenketu. Preverili smo, kaj bodo decembra na svoj račun poleg plače dobili zaposleni v večjih podjetjih pri nas.

Arhiv Svet24

Obstajata najmanj dve vrsti izplačil, ki jih delodajalci novembra in decembra lahko izplačajo delavcem. V večini uglednih slovenskih podjetij je to že dobra praksa in je odraz urejenih razmer med zaposlenimi in vodstvom podjetij. Govorimo o božičnici ali trinajsti plači, o kateri v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pravijo, da nagrajuje prispevek delavcev k dobremu poslovanju podjetja ter s tem dviguje motivacijo in pripadnost zaposlenih podjetju. Žal se slednjega zaveda premalo delodajalcev in svojim zaposlenim odškrnejo le tisto, kar jim pripada, ostalo pa pospravijo v svoj žep.

Thinkstock

LUKA KOPER

V našem obalnem orjaku odločitve o izplačilu božičnice ali trinajste plače še niso sprejeli. Kot so zapisali v njihovih službi za odnose z javnostjo, jo uprava običajno sprejme decembra, na podlagi pogojev, ki so zapisani v kolektivni pogodbi. Dodali so še, da uprava družbe in zaposleni na individualnih pogodbah niso upravičeni do prejema nagrade ob koncu leta. Poskrbijo pa za otroke zaposlenih, stare od enega do sedem let, te vsako leto obdarijo in jim pripravijo poseben dogodek.

TELEKOM SLOVENIJE

Iz našega največjega telekomunikacijskega podjetja so odgovorili, da je letos predvideno izplačilo božičnice v višini 300 evrov bruto na zaposlenega. »Božičnica bo decembra izplačana vsem zaposlenim, razen predsedniku in članom uprave,« so še zapisali. Telekom se lahko pohvali tudi s certifikatom do družine prijaznega podjetja, zaradi česar otroke zaposlenih obdarijo s praktičnimi darili ter zanje organizirajo lutkovno predstavo in obisk dedka Mraza.

Arhiv Svet24

PETROL

V družbi Petrol so zaposleni glede izplačila božičnice ali trinajste plače še vedno v negotovosti. Vodstvo podjetja namreč še ni sprejelo odločitve o izplačilu ene ali druge, ki pa je, kot so zapisali, odvisna od poslovne uspešnosti podjetja. Tudi v Petrolu velja pravilo, da vodstvo podjetja ne prejme 13. plače. Obdarovanje otrok zaposlenih pa je v domeni sindikata.

ZAVAROVALNICA TRIGLAV

Kratek in jedrnat odgovor so nam o nagradah ob koncu leta poslali iz naše največje zavarovalnice, Zavarovalnice Triglav. »Izplačila božičnice za letos ne načrtujemo, odločitev o morebitnem izplačilu denarne nagrade iz naslova uspešnosti poslovanja pa še ni bila obravnavana,« se je glasil skop odgovor.

MERCATOR

Da je izplačilo decembrskih nagrad velik strošek podjetja, so nam med vrsticami dali vedeti v našem najboljšem sosedu. Tudi pri njih odločitev o nagrajevanju zaposlenih še ni bila sprejeta, to bo uprava na pobudo sindikatov storila predvidoma v začetku decembra. Bodo pa vsi zaposleni prejeli priložnostno praznično darilo in voščilo uprave.

arhiv Svet24
Ni gnara.

POŠTA SLOVENIJE

Pošta Slovenije zaposlenim, ki imajo decembra največ dela z našimi voščilnicami, trinajste plače ni nikoli izplačevala. Smo jih pa, kot kaže, prehiteli tudi z vprašanji o božičnici, saj odločitev o tem še ni bila sprejeta. Lani je denimo Pošta izplačala vsem zaposlenim (razen vodstvu podjetja) enako nagrado ob koncu leta, ki je v znesku neto znašala približno 140 evrov na zaposlenega. Kot so še dodali v odgovoru pa vsako leto poskrbijo za otroke zaposlenih, in tako bo tudi letos. Za najmlajše so pripravili praznične predstave, na katere bo prišel tudi eden od dobrih decembrskih mož, ki bo otroke obdaroval z darilnim paketom v vrednosti 12 evrov.

SUROV KAPITALIZEM

Ob vsem tem ne smemo pozabiti na vrsto tistih, ki so se vse leto na vso moč trudili, a jih ne bo obiskal dobri mož in jim prinesel nagrade za trud. Višja številka, ki govori o poslovnem rezultatu podjetja, ob kateri se delodajalcem zasvetijo oči, pač ni vse. Žal se marsikateri podjetnik ne zaveda, da je zadovoljen delavec tudi storilnejši in da bi samo s takšnim lahko dosegal še boljše rezultate.

Thinkstock