Črna kronika

Na policista Danila in psa Billyja je s kalašnikovo streljal vaški posebnež Franček

Gabrijel Toplak
23. 11. 2015, 06.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Med policijsko intervencijo v kraju Dolena v občini Videm je zaradi streljanja umrl 52-letni Franc Ribič, 44-letni policist vodnik službenega psa in službeni pes pa sta bila ranjena.

Območje streljanja; hišo pokojnega Franca Ribiča so včeraj ves čas varovali policisti.

Nekaj več kot 200 prebivalcev kraja Dolena v občini Videm, na območju Policijske postaje Podlehnik, je bilo včeraj dopoldne vidno pretresenih in precej redkobesednih. V soboto nekaj po 22. uri je med policijsko intervencijo prišlo do streljanja, v katerem je umrl storilec, 44-letni policist vodnik službenega psa in službeni pes pa sta bila ranjena.

DIREKTOR NA OBISKU V BOLNIŠNICI

Kaj se je zgodilo, je včeraj nekaj pred poldnevom pred ptujsko policijsko postajo povedal generalni direktor policije Marjan Fank. »Nekaj po 18. uri so bili policisti obveščeni, da je prišlo do sosedskega spora, pri katerem je bilo uporabljeno strelno orožje. Nekaj patrulj je izvedlo blokado območja, saj so domnevali, da se storilec nahaja v objektu, kamor je poskušala vdreti specialna enota. Nekaj pred 22. uro se je pojavil storilec, izven objekta, oborožen z avtomatsko puško kalašnikov, ki jo je posedoval nelegalno, in začel groziti, da ima bombo. Ko je začel streljati, je zadel bližnjega policista v levo stran prsnega koša, prav tako pa službenega psa ob policistu. Na streljanje so 'odgovorili' tudi pripadniki posebne policijske enote in ga zadeli. Storilec je umrl,« je pojasnil Fank in dodal, da policisti sprva niso vedeli natančno, ali je storilec v hiši.

»To smo ugotovili šele, ko je prižgal luč. Policisti pa niso imeli druge možnosti, kot da so na streljanje odgovorili s streljanjem,« pravi Fank in dodaja, da so storilca policisti že obravnavali, saj so sumili, da poseduje strelno orožje, zato so opravili hišno preiskavo, vendar orožja niso našli. Pravi še, da so se vodniki službenih psov nahajali v bližini zaradi preprečitve bega.

Sosedje pravijo, da so bili nenavadni dogodki in spori na tem naslovu že stalnica.

KROGLA PREBILA NEPREBOJNI JOPIČ

Generalni direktor policije je včeraj dopoldne ranjenega policista obiskal v ptujski bolnišnici, kjer je ugotovil, da je krogla zadela neprebojni jopič in ga tudi prebila, vendar na takšnem mestu, da ni poškodovala vitalnih organov. »Policistovo zdravstveno stanje (neuradno naj bi šlo za Danila Steinmana, ki je v policiji zaposlen kot vodnik službenega psa, op. p.) je dobro, zagotovo pa bo potreboval psihološko pomoč, saj takšni dogodki zagotovo pustijo posledice,« je dejal Fank in za psa povedal, da je huje poškodovan, zato so ga že operirali. Obenem je opomnil, kako zahtevno in nevarno je delo policistov.

FRANČEK JE BIL POSEBNEŽ

Pokojni storilec je 52-letni Franc Ribič, domačini so ga klicali Franček in je veljal za vaškega posebneža. »Rad ga je popil in bil je svojevrstni tip. Nikjer ni delal in si je zato denar služil s priložnostmi deli. Rad je gobaril in nam gobe pozneje prodajal. Stanoval je v hiši, ki jo je podedoval od tete. Pred približno dvema mesecema mu je umrla mama, lani pa brat Zlatko,« je pristavil moški, pri katerem se je pokojni večkrat ustavil, postoril kakšno malenkost, za katero se mu je zahvalil s špricerjem.

Marjan Fank, generalni direktor policije, je včeraj v bolnišnici obiskal poškodovanega policista.

POGOSTI MEDSOSEDSKI SPORI

Območje streljanja, okrog katerega je bil napeljan policijski trak, so včeraj ves čas varovali policisti, sosedje in bližnji stanovalci pa so bili povsem iz sebe. Za Svet24 so v uvodu povedali, da ne želijo biti imenovani, saj je vas majhna in se vsi med seboj poznajo, medtem ko so bili medsosedski spori na teh naslovih že stalnica. »Težko karkoli ocenjujemo, vemo le, da je bilo tukaj naenkrat ogromno policije. Streljanje smo slišali, medtem ko prihoda policistov ne. Vse dogajanje smo pozneje spremljali skozi okno,« je pojasnil eden od domačinov in s prstom pokazal na »spodnje« sosede oziroma Žunčeve. »Najverjetneje se je zapletel v spor z Dragom oziroma Dragecom, kot ga imenujemo domačini, ki je bil Ribičev spodnji sosed.«

Pokojni Franc je bil, kot pravijo njegovi znanci, vaški posebnež.