Slovenija

V nizu napadov na Zahodnem bregu ubiti trije Palestinci

T.C.
22. 11. 2015, 18.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V nizu napadov z nožem na Izraelce na Zahodnem Bregu so bili danes ubiti trije Palestinci. Novo nasilje med Izraelci in Palestinci je izbruhnilo pred začetkom obiska ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja na Bližnjem vzhodu, v okviru katerega se bo srečal s sprtima stranema.

Reuters
Palestinski protestnik skače čez goreče gume.

V prvem incidentu naj bi 16-letna Palestinka na Zahodnem bregu skušala zabosti Izraelca. Nek judovski naseljenec naj bi ji to skušal preprečiti in se je z avtomobilom namerno zaletel vanjo, nato pa so jo ustrelile izraelske varnostne sile, je sporočila vojska.

Nekaj ur kasneje naj bi Palestinec, ki je vozil taksi, vzhodno od Jeruzalema na križišču skušal zapeljati v ljudi. Nato je izstopil iz vozila in mimoidoče napadel z nožem. Eden od Izraelcev je bil pri tem lažje ranjen. Palestinca je nato ustrelil eden od civilistov, ki je bil oborožen.

Arhiv Svet24

V tretjem napadu z nožem je palestinski napadalec južno od Jeruzalema napadel mladoletno Izraelko, preden ga je ustrelil izraelski vojak. Dekle so po podatkih policije z resnimi poškodbami prepeljali v bolnišnico. Zadnji napad se je zgodil na križišču v bližini naselbine Guš Ecion, ki je bilo v preteklosti prizorišče številnih podobnih napadov.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je Izraelce pozval k "največji možni budnosti". Od izbruha nasilja v začetku oktobra je bilo po podatkih izraelskih oblasti v 90 palestinskih napadih ubitih 16 Izraelcev, umrlo pa je tudi 94 Palestincev. Večina jih je bila ustreljenih med ali po napadih z nožem, preostali pa v spopadih z varnostnimi silami.

Povod za izbruh nasilja je bil spor v povezavi s pravico opravljanja molitve in obiska na Tempeljskem griču v Jeruzalemu.

Arhiv Svet24
V Tel Avivu je izraelska policija okrepila svojo prisotnost ob Evroviziji.