Svet

Na Irskem zaradi neurja več deset tisoč ljudi brez elektrike

sta
18. 11. 2015, 09.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Več deset tisoč gospodinjstev je v torek na Irskem ostalo brez elektrike zaradi neurja, zaradi katerega sta bila motena tudi letalski in trajektni promet.

Močan veter, ki je spremljal neurje, ki so ga meteorologi poimenovali Barney, je poškodoval električne kable, zaradi česar je brez elektrike ostalo več kot 45.000 gospodinjstev. V torek zvečer jih je bilo brez elektrike še 25.000, najbolj prizadeta območja pa so bila na jugu in v notranjosti države.

Oblasti so opozorile, da je več velikih dreves padlo na električne kable, zato bodo popravila potekala počasi.

Irska meteorološka agencija Met Eireann je za torek objavila oranžno opozorilo. Opozorila je na vetrove s hitrostjo do 130 kilometrov na uro.

Opozorili so tudi, da bi neurje lahko rušilo drevesa ter povzročalo prekinitev dobave električne energije in poplave, ko se bo ta teden premikalo preko Velike Britanije.

Irska policija je sporočila, da je drevo padlo na avtobus in avtomobil, na družbenih omrežjih pa so objavili fotografije padlih dreves na cestah po državah.

Na letališčih v Corku, Dublinu in Shannonu je prihajalo do zamud, odpovedi in preusmerjanja poletov. Odpovedali so tudi več trajektov v in iz Walesa preko Irskega morja.