Svet

Medtem, ko njihovo gospodarstvo okreva, se grško sesuva

STA
13. 11. 2015, 13.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tri nekdaj močno ranljiva gospodarstva območja evra - ciprsko, portugalsko in grško - so v letošnjem tretjem četrtletju prikazala različne dinamike gibanja bruto domačega proizvoda (BDP). Medtem ko "blesti" Ciper, ki je na četrtletni ravni beležil 0,5-odstotno rast, je portugalsko gospodarstvo stagniralo, grški BDP pa je upadel za pol odstotka.

Wikipedia
Ciper je po finančnem zlomu leta 2011 od Rusije prejel posojilo v višini 2,5 milijarde evrov.

Ciper, ki je v drugem trimesečju beležil prav tako 0,5-odstotno rast, se tako veseli že tretjega zaporednega četrtletja gospodarske rasti. V tretjem trimesečju na letni ravni beležil 2,2-odstotno gospodarsko rast, ki je bila za 1,6 odstotne točke višja od rasti v predhodnem četrtletju.

Oblasti predvidevajo, da bo država prihodnje leto izšla iz mednarodnega programa pomoči, potem ko je moral Ciper zaradi kolapsa prenapihnjenega bančnega sistema, ki je z visokimi obrestnimi merami in naklonjenim zakonodajnim okvirom privabljal denar različnih bogatašev in podjetij, predvsem iz Rusije, zaprositi za mednarodno finančno pomoč. Evrske države in Mednarodni denarni sklad so mu v zameno za izpolnjevanje pogojev namenili 10 milijard evrov.

Medtem pa je zastalo gospodarsko okrevanje Portugalske, ki je še v drugem četrtletju na četrtletni ravni beležila 0,5-odstotno rast, na letni pa 1,6-odstotno. Med julijem in septembrom pa je portugalsko gospodarstvo na četrtletni ravni stagniralo, na letni pa je država beležila 1,4-odstotno rast.

Tudi Portugalska je morala zaradi težav zaprositi za pomoč. Portugalski program mednarodne pomoči, ki sta jo prispevala EU in Mednarodni denarni sklad, je bil težak 78 milijard evrov, država pa je iz programa pomoči po treh letih izstopila maja lani.

S težavami pa se še vedno sooča Grčija. Potem ko je v drugem trimesečju v primerjavi s predhodnim beležila 0,4-odstotno rast, je grški BDP med julijem in septembrom upadel za 0,5 odstotka. Na letni ravni je BDP v tretjem trimesečju upadel za 0,4 odstotka, potem ko je med aprilom in junijem narasel za 1,1 odstotka.

Po mnenju analitikov so k negativnemu preobratu največ prispevale kapitalske omejitve, ki jih je država uvedla 29. junija, pred referendumom o pogojih, ki so jih v zameno za nadaljnjo pomoč zahtevali tuji posojilodajalci.