Slovenija

Dobili smo državo in ostali gospodarji lastne usode

STA
13. 11. 2015, 11.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve drevi v Poljčah na Gorenjskem pripravlja slovesnost ob 25. obletnici odločitve o slovenski samostojnosti. Dogodkov izpred četrt stoletja se bo spomnil udeleženec zasedanja v Poljčah leta 1990 Anton Žunter, ki opozarja, da je v zadnjih desetletjih država skrenila s tedaj zastavljene poti.

Bobo
Dan, ko so sanje postale resničnost.

Kot je pred večerno slovesnostjo dejal Žunter, jih je pred 25 leti preveval optimizem. "Tedaj nihče ni razmišljal o denarju in družbenem položaju, danes pa je to povsem drugače - sla po oblasti in sla po denarju obvladujeta politiko in gospodarstvo," je opozoril Žunter, ki je bil v času osamosvajanja Slovenije poslanec v takratni skupščini.

"Tedaj so bili usodni časi za slovenstvo in sem začutil klic, da sodelujem pri njenem osamosvajanju," je dejal Žunter, ki je kasneje tako kot mnogi drugi, ki so sodelovali pri osamosvajanju države, razočaran zapustil politiko, v kateri kot zdravnik tudi sicer ni nameraval dolgo ostati.

Prepričan je, da je bila odločitev za samostojnost prava, saj bi se sicer Sloveniji slabo pisalo. Vendar je kasneje država skrenila s prave smeri. Kot je sklenil Žunter, imamo za prihodnost imamo le dve možnosti: "Ena je temeljita duhovna prenova, druga pa, da pristanemo na to mafijsko diktaturo, ki se danes dogaja."

Zbrane na drevišnji slovesnosti bo nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je sicer pomen dogodkov izpred 25 let izpostavil že v torek, ko so prav na dan jubileja v Centru za obrambno usposabljanje v Poljčah uradno odprli Natov center odličnosti za gorsko bojevanje.

Spomnil je, da so 10. novembra 1990 tedanji delegati vladne koalicije Demos in ministri sprejeli predlog datuma plebiscita. "Sprva je v delu slovenske politike naletel na dvome, pomisleke in nasprotovanja. Vendar je potem doseženi politični sporazum parlamentarnih strank signaliziral politično enotnost, da se 23. decembra izvede plebiscit," je dejal Pahor.

Rezultat plebiscita je radikalno spremenil slovensko politično zgodovino. "Nepovratno se je začela ustanavljati samostojna in neodvisna slovenska država. Pol leta kasneje je bila tudi formalno razglašena. Slovenske obrambne sile so jo bile primorane obraniti pred agresorjem tudi s silo in človeškimi žrtvami. Toda dobili smo državo. Postali smo gospodarji lastne usode," je izpostavil.