Črna kronika

FOTO: Obalne gostince zalagal z zaščitenimi morskimi sadeži

M.J.
13. 11. 2015, 11.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Koprski kriminalisti so v sodelovanju s hrvaškimi kolegi zasačili hudodelsko združbo, ki je morske dateljne tihotapila iz Hrvaške v Slovenijo.

PU Koper

PU Koper
V zaključeni kriminalistični preiskavi je tako skupno ovadenih 12 oseb.

V zaključeni kriminalistični preiskavi je bilo tako skupno ovadenih 12 oseb.

Osumljeni so si z očitanimi kaznivimi dejanji pridobili večjo protipravno premoženjsko korist, ki je znašala skupno približno 5800 evrov, ta pa je v nadaljevanju s preprodajo končnim odjemalcem še narasla na skoraj 9400 evrov.

Glavni protagonist je bil 62-letni državljan Hrvaške. Ta je od potapljačev iz hrvaške Istre prejel zaščitene morske školjke datlje (lat. Litophagalitophaga) ter jih nato s pomočjo različnih prevoznikov preko mejnih prehodov Dragonja, Sečovlje pretihotapil na območje Slovenije.

Na območju Sečovelj in Kopra so prevozniki školjke ponovno predali 62-letnemu državljanu Hrvaške, ki jih je nato distribuiral v gostinske lokale na območju Portoroža, Kopra in Krasa. Na območju Slovenije je bilo tako med preiskavo zaseženih približno 30 kilogramov datljev.

PU Koper
Kriminalisti PU Koper bodo tudi v bodoče budno in intenzivno spremljali tovrstno kriminaliteto.

Donosnosti izvrševanja tihotapljenja zaščitenih školjk iz Hrvaškev Slovenijo je botrovala vztrajanju organizatorja in njegovih sostorilcev pri nadaljevanju izvrševanja tihotapljenj, kljub večkratnim prijetjem voznikov z zaščitenimi morskimi školjkami, pri čemer je le ta angažiral vedno nove sostorilce oz. voznike.

Za storitev kaznivega dejanja 'Nezakonito ravnanje z zaščitenimi živalmi in rastlinami' je zagrožena zaporna kazen v trajanju do petih let. Kriminalisti PU Koper bodo tudi v bodoče budno in intenzivno spremljali tovrstno kriminaliteto, saj se s to obliko kriminalitete v morju povzroča nepopravljiva škoda.

PU Koper
Donosnost izvrševanja tihotapljenja zaščitenih školjk iz Hrvaške v Slovenijo je botrovala vztrajanju organizatorja.

PU Koper
Hudodelsko združbo je po zbranih podatkih vodil 62-letni državljan Hrvaške.