Svet

Izvedel največji rop v zgodovini, sedaj pa so ga oprostili

STA
13. 11. 2015, 11.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zvezna porota v New Yorku je zloglasnega ameriškega mafijca, ki naj bi bil vpleten v največji rop v ZDA, v četrtek oprostila vseh obtožb, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rop trezorja nemške letalske družbe Lufthansa na newyorškem letališču leta 1978 je bil sicer upodobljen v večkrat nagrajenem filmu Dobri fantje.

Arhiv
Vincent Asaro

Kot so v četrtek potrdili v uradu državnega tožilca v Brooklynu, je bil 80-letni Vincent Asaro, domnevni član zloglasne mafije Bonanno, oproščen vseh obtožb, med drugim za umor, izsiljevanje in oborožen rop na newyorškem letališču John F. Kennedy. "Bil sem šokiran, bil sem resnično šokiran," je pred sodiščem v Brooklynu razsodbo komentiral Asaro.

Sojenje Asaru se je začelo 19. oktobra in je razkrilo skrivnostne prakse italijanske mafije, od umorov iz maščevalnosti in gangsterskih izsiljevanj do ropov in nezakonitih iger na srečo. Porota je nato začela odločati v ponedeljek zvečer, si vzela sredo prosto, saj je bil takrat v ZDA praznik, v četrtek pa je že prišla z odločitvijo "ni kriv".

Gre za hud udarec zveznim tožilcem v New Yorku, ki se sicer lahko pohvalijo z obsodbami več vodilnih mafijcev, med drugim šefa mafijske družine Gambino Johna Gottija, piše AFP.

V filmu Dobri fantje režiserja Martina Scorseseja upodobljeni rop Lufthansinega trezorja naj bi bil največji rop dotlej na ozemlju ZDA. Še posebej legendaren je postal po zaslugi filma iz leta 1990.

Oboroženi mafijci so leta 1978 vdrli v tovorni terminal Lufthanse na letališču Johna F. Kennedyja in odnesli pet milijonov dolarjev gotovine ter nakit v vrednosti še enega milijona dolarjev. Danes bi bila vrednost tega plena 20 milijonov dolarjev.

Kasneje je domnevni organizator ropa James Burke, znan kot Jimmy the Gent, v strahu pred policijo pobil oz. dal pobiti več svojih sostorilcev, a ti umori niso bili del tokratnega sojenja. Jimmyja, ki je umrl zaradi raka v zaporu leta 1996, je v Dobrih fantih upodobil Robert de Niro.

Asaro je bil poleg sodelovanja pri omenjenem ropu obtožen še umora leta 1969. A tudi tega je bil oproščen, čeprav je njegov lastni bratranec Gaspare Valenti na sojenju pričal, kako je Asaro človeka ubil s kovinsko pasjo ovratnico.

Prav tako je bil 80-letnik, ki ga je FBI prijel januarja 2014, oproščen obtožb o dolgoletnem izsiljevanju, ki naj bi trajalo vse od 60. let 20. stoletja do leta 2013, ter sodelovanja pri več drugih ropih. Grozil mu je dosmrtni zapor.