Slovenija

Avstrijci bodo žično ograjico 'spletli'

STA/G.G.
13. 11. 2015, 12.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Avstrijci so si vzeli čas za razmislek glede ograje ob slovensko-avstrijski meji. Na koncu so se odločili za krajšo različico. Neposredno ob mejnem prehodu Špilje bodo postavili 3,7 kilometra pletene žične ograje.

STA

Avstrijsko notranje ministrstvo
Načrt ograje pri Špilju.


V Avstrijo iz Slovenije preko mejnega prehoda Šentilj oz. Špilje dnevno prihaja med 6000 in 8000 beguncev. V Avstrijo je sicer samo od septembra prišlo že kakih 450.000 ljudi. Za večino končni cilj ostaja Nemčija, a tudi v Avstriji letos pričakujejo rekordnih 95.000 prošenj za azil.

Vladna koalicija je sklenila, da se na prošnjo Slovenije zaenkrat odpove postavitvi 25 kilometrov dolge ograje, o kateri so razmišljali. Bodo pa Avstrijci med drugim okrepili patrulje na meji s Slovenijo in tudi nemudoma začeli s pripravami na morebitno postavitev 25-kilometrske mejne ograje pri Špilju, je pojasnila ministrica.

To bodo nato postavili v primeru, da varnostni ukrepi, ki jih je na svoji meji s Hrvaško sprejela Slovenija, kot so ograjeni koridorji in okrepljene patrulje na zeleni meji, ne bodo delovali. Ograjo bi lahko Avstrija nato postavila v vsega 48 urah.

Generalni direktor za javno varnost na avstrijskem notranjem ministrstvu Konrad Kogler je pojasnil, da bo Avstrija na meji neposredno ob mejnem prehodu Špilje vendarle postavila ograjo - a dolgo le 3,7 kilometra in iz pletene, ne bodeče žice. Ta ukrep naj bi po njegovih besedah trajal kakšna dva meseca.

V nujnih primerih, ko bi skušalo to pregrado npr. skupaj prečkati na stotine migrantov, bo obstajala možnost, da na njej namestijo tudi kolute bodeče žice. A kot je zatrdil Kogler, bodo v vsakem primeru ravnali po načelu sorazmernosti. Ograja naj bi bila sicer visoka 2,2 metra.