Slovenija

Slovenci bomo čistili hrvaške odpadne vode

STA
13. 11. 2015, 12.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Odpadne vode iz hrvaške občine Štrigova se bodo zlivale v čistilno napravo v slovenski občini Razkrižje, je potrdil župan občine s skrajnjega severozahoda Hrvaške Stanislav Rebernik. Poudaril je, da gre za prvi primer, ko bosta sosednji občini iz Hrvaške in Slovenije sodelovali na tak način.

V Štrigovi potrebujejo še projektno dokumentacijo, sredstva zanjo pa naj bi pridobili iz evropskih skladov.

Slovenska občina Razkrižje ima kanalizacijsko mrežo s čistilno napravo že dve leti. Zgradili so jo z lastnim denarjem ter sredstvi iz skladov Evropske unije.

Čistilna naprava obratuje s polovico zmogljivosti, zato je po pogovoru z županom Razkrižja Stankom Ivanušičem prišlo do ideje, da bi na slovensko čistilno napravo povezali hrvaško kanalizacijo, je pojasnil Rebernik za današnji Večernji list.

Izrazil je zadovoljstvo, ker sta z Ivanušičem dosegli dogovor, saj ni potrebno, da bi tudi na Hrvaškem denar namenjali za novo čistilno napravo, če slovenska zadošča za obe občini.

Na čistilno napravo v občini Razkrižje pri naselju Gibini - nedaleč od področja, na katerem je slovenska vojska v sredo postavila žico zaradi begunskega vala - bodo lahko priključili okoli 1000 hrvaških gospodinjstev.

V Štrigovi potrebujejo še projektno dokumentacijo, sredstva zanjo pa naj bi pridobili iz evropskih skladov.

Kot je Rebernik še dodal, so tudi od državne komisije slovenske vlade dobili zeleno luč, celotni projekt pa vodi podjetje Međimurske vode, ki je stopilo v stik s komunalnim podjetjem iz Ljutomera.

Slovensko podjetje bo pošiljalo račune za odpadne vode, ki bodo s hrvaške pritekale v slovensko čistilno napravo.