Svet

Napeto na meji! Hrvaški in slovenski policisti v polni bojni opremi

STA/B.K./G.G.
11. 11. 2015, 13.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Ranko Ostojić je v Slavonskem Brodu ocenil, da je ograja z bodečo žico, ki jo Slovenija postavlja ob hrvaški meji, "stran vržen denar". Čez nekaj ur pa je napovedal, da jo bodo odstranili, če je Slovenija ne bo sama, saj naj bi bila postavljena na njihovem ozemlju.

Reuters
Ograja ob slovensko-hrvaški meji.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić.

Tiskovna predstavnica hrvaškega notranjega ministrstva Helena Biočić je ubrala mirnejši ton od ministra. Pravi, da se ne dogaja nič dramatičnega ter da so slovenski sosedje nekoliko zgrešili državno mejo.

A na terenu je drugače. Po pisanju na spletni strani hrvaškega Jutarnjega lista so razmere ob mejnem prehodu Rigonce napete. Na mejo je prispelo pet kombijev, polnih hrvaških specialcev, ki so prišli odstranit žico na meji. Tudi s slovenske strani je prišlo več kombijev posebnih enot. Slovenski policisti so po poročanju časnika oboroženi z avtomatskimi puškami in v polni bojni opremi.

Na kraj dogajanja sta po navedbah Jutarnjega lista prišla tudi načelnik zagrebške policijske uprave Goran Burušić ter slovenski predstavnik, ki je predlagal, da nastale razmere rešijo na višji ravni. Burušić je odvrnil, da bo o razmerah obvestil načelnika hrvaške policije in mu posredoval slovenski predlog. Slovenski predstavnik je sklenil, da bodo ograjo odstranili, če bo o tem dosežen dogovor na višji ravni, še piše časnik.

Žica je medtem nedotaknjena, slovenski specialci pa so razgnali novinarje, ki so se zbrali na kraju dogajanja, še poroča Jutarnji list.

Minister Ostojić je pred tem dejal, da so Slovenci pri postavitvi bodeče žice ob Sotli vstopili na ozemlje Hrvaške ter da so na območje poslali posebne enote hrvaške policije. "Le opozorili bomo, da so vstopili na naše ozemlje in da naj podrejo ograjo. Če tega ne bodo storili, bomo najprej poslali noto, potem pa tudi fizično podrli ograjo," je izjavil Ostojić za hrvaški časnik Večernji list.

Slovenska vojska na posameznih odsekih na meji s Hrvaško postavlja bodečo žico, ki naj bi služila nadzorovanemu prehodu beguncev v državo. Nekaj sto metrov žice so postavili neposredno ob Sotli pri Velikemu Obrežu v občini Brežice ter na obeh straneh mejnega prehoda Gibina v občini Razkrižje.

Reuters
Žična ograja še stoji.

Minister Ostojić: Postavljanje žice je nepotrebno trošenje denarja

Minister Ostojić je na današnji novinarski konferenci v hrvaškem začasnem begunskem centru v Slavonskem Brodu dejal, da nobena žica ne more preprečiti beguncem, da bi našli svojo pot. Poudaril je, da je veliko boljše, če je pot organizirana. "Postavljanje žice je nepotrebno trošenje denarja. Veliko bolj pametno bi bilo, če bi zgradili sprejemne centre in zatočišča," je ocenil.

Če so povedali, da gre za tehnične ovire, ki naj bi usmerjale pritok beguncev, je verjetno pričakovati, da Hrvaška ne bo spoštovala dogovorov, je opozoril Ostojić. Kot je izpostavil, vse poteka po napovedih in Hrvaška uresničuje načrte predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja. Ponovil je, da je slovenska žica nepotrebna, je poročal hrvaški radio.

Hrvaška vlada je v torek sporočila, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe, da bi zaščitili hrvaške interese, potem ko je slovenski premier Miro Cerar napovedal, da bodo začeli na meji s Hrvaško postavljati začasne tehnične ovire in ograjo.

V največji hrvaški politični stranki HDZ, v kateri pričakujejo, da bodo oblikovali novo hrvaško vlado, so ocenili, da želi Slovenija z ograjo bolj učinkovito onemogočati nenadzorovan vstop migrantov na svoje ozemlje.

"Če drži, da je postavitev ograje dogovorjena z oblastmi v Avstriji in Nemčiji, ker pričakujejo večji priliv migrantov, potem morajo hrvaške oblasti nujno sprejeti enake ukrepe, da Hrvaška ne bo postala zbirni center za begunce v srednji in jugovzhodni Evropi," je za današnji Večernji list izjavil mednarodni sekretar HDZ Miro Kovač.

Spomnil je, da HDZ od začetka begunskega vala na Hrvaškem zahteva poostreni nadzor meje. Med drugim so zahtevali od levosredinske vlade, naj hrvaška vojska zavaruje zeleno mejo s Srbijo.

Na Hrvaško so v torek iz Srbije z vlaki in avtobusi v center v Slavonskem Brodu prepeljali približno 7500 oseb, kar je največ ljudi v enem dnevu od začetka novembra, ko so center odprli.

Od polnoči do današnje 9. ure so tja prepeljali nekaj več kot 3000 ljudi. V begunskem centru je bilo nekaj več kot 2000 ljudi, ker begunce in migrante po registraciji organizirano odpeljejo proti Sloveniji. Od srede septembra je na Hrvaško prišlo več kot 358.000 beguncev in migrantov.

UKOM  zatrjuje: Postavitev tehničnih ovir poteka izključno na slovenskem ozemlju

Postavitev tehničnih ovir poteka izključno na slovenskem ozemlju in ne prejudicira poteka državne meje, ki je predmet arbitražnega postopka med državama, so danes sporočili iz Urada vlade za komuniciranje. Kot so zapisali, je bila o tem predhodno seznanjena tudi hrvaška vlada.