Svet

Izdelki iz spornih judovskih naselij v EU odslej posebej označeni

sta
11. 11. 2015, 12.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Evropska komisija je danes potrdila, da morajo biti izdelki iz judovskih naselij, ki jih Izrael vzpostavlja na zasedenih palestinskih ozemljih, v EU odslej posebej označeni. Izrael temu koraku že več let, odkar se o njem govori, glasno nasprotuje in je današnjo potezo že ostro obsodil kot diskriminatorno.

Reuters
Izgradnja judovskih naselbin na Zahodnem bregu.

Posebno označevanje velja za izdelke judovskih naseljencev na Zahodnem bregu, v Vzhodnem Jeruzalemu in na Golanski planoti. Gre za ozemlja, ki jih Izrael zaseda od šestdnevne vojne junija 1967 in gradnja judovskih naselij tam je po mednarodnem pravu nezakonita.

Za kmetijske proizvode in kozmetiko bo posebno označevanje obvezno, za druge izdelke pa prostovoljno.

V Bruslju so sicer pojasnili, da gre pri danes sprejetem navodilu dejansko zgolj za razlago že obstoječe zakonodaje EU o označevanju izdelkov in pravicah potrošnikov ter da nikakor ne gre za politično potezo.

A Izrael temu koraku, ki se je napovedoval že od leta 2012, ostro nasprotuje. Nekdanji izraelski zunanji minister Avigdor Liberman ga je pred časom celo primerjal z rumeno zvezdo, ki so jo morali Judi nositi v času nacizma, in tudi premier Benjamin Netanjahu ga je v preteklosti že primerjal z ravnanjem nacistične Nemčije.

Izraelski veleposlanik pri EU David Valcer je že v torek napovedal "posledice" in te so danes že tudi sledile.

Izrael naj bi tako na zagovor že poklical veleposlanika EU, z zunanjega ministra so obenem sporočili, da obžalujejo, da je "EU iz političnih razlogov izbrala tako nenavaden in diskriminatoren korak (...) še posebej v tem času, ko je Izrael soočen z valom terorizma".

Po podatkih Evropske komisije je trgovina med EU in zasedenimi ozemlji lani znašala okoli 154 milijonov evrov.