Svet

Ničelna toleranca za Pjongjang

STA
2. 11. 2015, 11.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ameriški obrambni minister Ashton Carter in njegov južnokorejski kolega Han Min-Koo sta Pjongjangu danes sporočila, da bosta njuni državi na njegovo izzivanje odgovorili z ničelno toleranco in nameravata okrepiti skupno obrambo proti raznovrstnim grožnjam iz Severne Koreje.

Wikipedia
Ko je še bilo sklenjeno danes, bosta Južna Koreja in ZDA okrepili skupne kapacitete za boj proti kibernetskim napadom.

Ministra sta se sestala ob robu rednega letnega varnostnega zasedanja Južne Koreje in ZDA. Kot je povedal Carter, sta odkrito govorila o vrsti zadev - od jedrskega orožja in balističnih izstrelkov do kibernetskih in konvencionalnih vojaških groženj, ki jih predstavlja Severna Koreja miru in stabilnosti na Korejskem polotoku in širše.

V skupni izjavi sta poleg tega "potrdila, da kakršnekoli agresije ali vojaške provokacije ne bosta tolerirala". Izrazila sta "globoko zaskrbljenost" ob močnih namigih s severnokorejske strani, da se pripravlja na izstrelitev rakete dolgega dosega.

Carter z obiskom v Seulu začenja osemdnevno turnejo po azijsko-pacifiški regiji, v okviru katere se bo sestal z voditelji več kot desetih držav.

Ministra sta pričakovano tudi podpisala pomemben sporazum, ki opredeljuje pogoje, pod katerimi bo nadzor nad južnokorejsko vojsko v času vojne prešel z ZDA na Seul.

Sprva je bilo predvideno, da bo ta prenos, znan pod kratico OPCON, izveden do konca prihodnjega leta. A v luči severnokorejske sovražne retorike, raketnih testov in na sploh nepredvidljivega ravnanja sta se državi nato lani dogovorili, da prenosa ne bosta vezali na nek datum, ampak ga bosta izvedli, ko bodo pač izpolnjeni pogoji zanj.

Ko je še bilo sklenjeno danes, bosta Južna Koreja in ZDA okrepili skupne kapacitete za boj proti kibernetskim napadom. Gre za še en izziv, ki prihaja iz Severne Koreje. Kot pojasnjuje, je Južna Koreja severnokorejskim hekerjem v zadnjih letih pripisala odgovornost za vrsto kibernetskih napadov na njene vojaške institucije, banke in vladne agencije.

Carter sicer z obiskom v Seulu začenja osemdnevno turnejo po azijsko-pacifiški regiji, v okviru katere se bo sestal z voditelji več kot desetih držav.

Glavna tema turneje je krepitev odnosov in varnostnega sodelovanja med ZDA in državami v regiji v 21. stoletju, največ kritike pa bo predvidoma namenjene Kitajski in njeni sporni gradnji umetnih otokov v Južnokitajskem morju, s katero skuša podkrepiti svoje ozemeljske zahteve v tem morju.