Svet

Ameriška vojna ladja v Južnokitajskem morju

sta
27. 10. 2015, 09.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na območje v Južnokitajskem morju, kjer je Kitajska v sporu s petimi drugimi državami, je vplula ameriška vojna ladja. Po pisanju ameriškega časnika New York Times se je raketni rušilec Lassen na 12 morskih milj (okoli 22 kilometrov) približal otočju Spratly. V Pekingu so to danes obsodili in poudarili, da gre za grožnjo suverenosti Kitajske.

Reuters
USS Lassen

Tiskovni predstavnik State Departmenta John Kirby je na novinarski konferenci dejal, da ZDA o potezi niso vnaprej obvestile Kitajske, saj da se "niso dolžne posvetovati s komer koli, če zgolj uresničujejo svojo pravico do plovbe v mednarodnih vodah".

Kitajska je danes v odzivu poudarila, da je ameriška ladja "nezakonito vstopila" v vode v bližini otočja. Kot je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang, ZDA "niso dobile dovoljenja kitajske vlade". "Kitajska odločno nasprotuje temu, da katera koli država svobodo plovbe in preletov izkorišča kot izgovor za to, da škoduje kitajski suverenosti in varnostnim interesom," je dodal.

Povedal je še, da bo Kitajska trdno branila svojo suverenost in se "odločno odzvala na provokacije katere koli države".

Kitajska v zadnjem času na različnih grebenih in drugih površinah v otočju Spratly gradi umetne otoke in druge objekte, vode v okolici pa je razglasila za svoje. Gre za ozemlje, ki je pomembna pomorska pot in pod katerim naj bi bile tudi bogate zaloge nafte in plina.