Svet

Konservativna PiS na Poljskem osvojila absolutno večino v parlamentu

sta
27. 10. 2015, 09.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Poljska državna volilna komisija je v ponedeljek zvečer potrdila, da je konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS) na nedeljskih volitvah glede na končne izide osvojila 37,6 odstotka glasov in s tem absolutno večino v parlamentu. PiS bo tako kot prva po padcu komunizma leta 1989 vladala sama.

V novem poljskem parlamentu prvič tudi ne bo levo usmerjenih strank.

Volilna udeležba je bila po prvih ocenah 51,6-odstotna, za zdaj pa ni znano, kdaj bodo objavljeni uradni podatki o tem.

v 460-članski parlament se je sicer prebilo pet strank. Poleg PiS je to še doslej vladajoča liberalno konservativna Državljanska platforma (PO) dosedanje premierke Ewe Kopacz s 24 odstotki glasov, populistična stranka Kukiz'15 z 8,8 odstotka, stranka Nowoczesna neoliberalnega ekonomista Ryszarda Petruja s 7,6 odstotka in kmečka stranka PSL, ki jo je podprlo 5,1 odstotka volivcev.

Koliko sedežev pripada posamezni stranki, bo volilna komisija po napovedih objavila danes. Po prvih projekcijah glavnih poljskih televizij naj bi PiS dobila 232 sedežev, PO pa 137.

Poljski se tako na premierskem položaju znova obeta ženska, in sicer Beata Szydlo. Mnogi so sicer pred volitvami opozarjali, da bi utegnil imeti vodja PiS Jaroslaw Kaczynski v resnici drugačne namene. Ugibali so, da bo Kaczynski Szydlovi sicer sprva prepustil premierski stolček, a vprašanje je, kako dolgo ji bo nato pustil sedeti na njem.

Predvolilna retorika poljske desnice je bila med drugim precej ksenofobna. V PiS so Poljake strašili, da želi EU na Poljsko pripeljati 100.000 muslimanov, ki bodo iz cerkva naredili "pisoarje". Stranka je napovedovala tudi več denarja za družine in upokojence, program za nova delovna mesta za mlade in znižanje upokojitvene starosti, ki jo je PO zvišala na 67 let.

Novi parlament se mora na prvi seji sestati do 24. novembra, nova vlada pa mora v skladu z zakonodajo priseči do 8. decembra.