Svet

Argentinci volijo novega predsednika

sta/mv
25. 10. 2015, 15.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Argentini danes potekajo predsedniške in parlamentarne volitve. Za favorita za naslednika odhajajoče predsednice Cristine Kirchner velja kandidat vladajoče stranke Daniel Scioli. Konservativni župan Buenos Airesa Mauricio Macri upa na drugo mesto, da se bo tako prebil v drugi krog volitev.

Reuters

Do drugega kroga pride, če zmagovalec v prvem krogu ne doseže 40 odstotkov glasov in ima manj kot deset odstotnih točk prednosti pred drugouvrščenim. Javnomnenjske raziskave so nakazovale, da bo potreben drugi krog.

Na volišča se danes lahko odpravi 32 milijonov Argentincev, ki poleg predsednika volijo tudi polovico poslanske zbornice in tretjino senata. Volišča se bodo zaprla ob 22. uri po srednjeevropskem času, rezultate pa pričakujejo v ponedeljek zjutraj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z današnjimi predsedniškimi volitvami se po 12 letih končuje vladavina zakoncev Kirchner, sedanje predsednice Cristine Kirchner in njenega pokojnega moža Nestorja Kirchnerja, najbolj vplivnega para v državi od Juana in Evite Peron.

Kirchnerjeva, ki je na položaju od leta 2007, po ustavi ne more kandidirati za tretji zaporedni mandat in je po prvotni zadržanosti podprla Sciolija, guvernerja največje province v državi Buenos Aires in podpredsednika v času njenega soproga Nestorja, ki je bil predsednik države med letoma 2003 in 2007.

Scioli, kandidat vladajoče peronistične Fronte za zmago (FPV), je bolj sredinski od bolj levo usmerjenih Kirchnerjev, ki sta državo postavila na noge po uničujoči gospodarski krizi leta 2001, okrepila socialno varnost delavskega razreda in revnih ter zločince bivšega vojaškega režima privedla pred roko pravice. Njuno dediščino so zasenčili ostri spopadi z nasprotniki, manipulacije z uradnimi statistikami ter ekonomija, ki drsi v recesijo.