Slovenija

Milojka Kolar Celarc: Zdravstvene razmere v zbirnih centrih so pod nadzorom

sta/mv
25. 10. 2015, 13.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes obiskala brežiški begunski center, kjer se je prepričala, da so zdravstvene razmere pod nadzorom. Po njenih navedbah so med begunci glavna težava predvsem izčrpanost in dehidracija. Prebivalci na območju migracijski poti pa niso zdravstveno ogroženi, je poudarila.

sta

Po seznanitvi z razmerami v centru, kjer je bilo ob njenem obisku približno 3700 prebežnikov, je Kolar Celarčeva v izjavi za javnost povedala, da so imeli v Brežicah danes operativni sestanek, na katerem so se dogovorili, kaj še potrebujejo. Napovedala je, da bodo poskušali reševalno službo v prihodnjih dneh še bolje organizirati in okrepiti. V torek bo nov sestanek v Ljubljani, na katerega bodo povabili predstavnike zdravstvenih domov širšega območja Slovenije in na katerem se bodo dogovorili, kako bodo nujno medinsko pomoč zagotavljali ne glede na lokalno okolje. Ta naj bi bila tudi za potrebe reševanja begunske krize na voljo stalno oz. 24 ur na dan. Ministrica je pojasnila, da begunci pomoč potrebujejo predvsem zaradi izčrpanosti in dehidracije, so pa obravnavali tudi posameznem primere garij in hepatitisa.

Aktivirali bodo tudi epidemiologe

Glede higienskih razmer na območjih gibanja migrantov pa je napovedala, da se bodo pristojne službe organizirale tudi tako, da bodo aktivirali še epidemiologe z nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki si bodo v prihodnjih dneh ogledali higienske razmere na omenjenem območju in ocenili, ali je potrebno ukrepati. Za zdaj pa kakšne nevarnosti za zdravje okoliškega prebivalstva ni, je poudarila. Sicer pa reševalci z izrednimi napori in zadnje dni tudi ob pomoči tujih prostovoljskih ekip zagotavljajo zdravstveno varstvo migrantov, s tem pa posredno tudi zdravje okoliškega prebivalstva. Ministrica se je vsem tudi zahvalila in hkrati opozorila, da so vse reševalne in prostovoljske ekipe že močno izčrpane.