Svet

Porošenko odpoved volitev v Mariupolu označil za katastrofo

sta/mv
25. 10. 2015, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je odpoved lokalnih volitev v pristaniškem mestu Mariupol na jugovzhodu države kritiziral kot katastrofalno. Porošenko je tako zahteval preiskavo in parlament zadolžil, da najde nov datum za volitve v tem mestu. V ukrajinskih regijah pod nadzorom Kijeva danes potekajo lokalne volitve.

Zaradi napak na glasovnicah in drugih pomanjkljivosti so volišča v Mariupolu ter tudi v mestu Krasnoarmijsk danes ostala zaprta. Mesti ležita na območjih vzhodne Ukrajine, ki so pod nadzorom vladnih sil.

"Da naj bi tam po mojih informacijah pripravljali ponaredke, ne smemo dopustiti," je Porošenko po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal ob oddaji glasu v Kijevu. Sedaj ukrajinske oblasti upajo, da bodo lahko volitve v Mariupolu izvedli v naslednjih tednih.

Okoli 30 milijonov volivcev na območjih pod nadzorom Kijeva danes izbira predstavnike regionalnih parlamentov, mestnih svetov in župane. Volišča bodo odprta do 19. ure po srednjeevropskem času. Prve rezultate naj bi zaradi zapletenega sistema preštevanja glasov objavili šele v ponedeljek. Proruski uporniki na vzhodu države volitve bojkotirajo.